Tgrt Haber

Çin orta vadeli kredi faiz oranını düşürdü! Para stratejisi değişiyor

Editör: Kübra Çelepi / Kaynak: tgrthaber.com
25 Eylül 2024 12:08 - Güncelleme : 25 Eylül 2024 12:09

Çin Merkez Bankası, bir gün önce açıklanan ve çökmekte olan ekonomiyi desteklemek için alınan geniş kapsamlı politika gevşetme önlemleriyle uyumlu bir hamleyle, çarşamba günü bankalara verdiği orta vadeli kredilerin maliyetini düşürdü.

Çin Halk Bankası (PBOC), bazı finans kuruluşlarına sağlanan 300 milyar yuan (42,66 milyar dolar) tutarındaki bir yıllık orta vadeli kredi​ imkânı (MLF) faiz oranını yüzde 2,30'dan yüzde 2,00'a düşürdüğünü duyurdu.

ÇN MERKEZ BANKASINDAN BEKLENEN HAMLE

Merkez bankasının internet sitesinden yapılan açıklamada, Çarşamba günkü operasyonda teklif oranlarının yüzde 1,90 ile yüzde 2,30 arasında değiştiği ve MLF kredilerinin toplam bakiyesinin şu anda 6,878 trilyon yuana ulaştığı belirtildi.

MLF'nin 591 milyar yuan tutarındaki kredi paketi bu ay sona erdi.

Çin orta vadeli kredi faiz oranını düşürdü! Para stratejisi değişiyor - 1. Resim

Salı günü Pekin​, ekonomiyi deflasyonist durgunluktan çıkarıp hükümetin büyüme hedefine doğru yönlendirmek amacıyla pandemiden bu yana en büyük teşvik paketini açıkladı.

Resmi gazetede, MLF ihale sonucunun açık piyasa işlemlerinden önce ve ayrı olarak açıklandığı belirtilirken, bunun artık ana politika faizi olarak kullanılan yedi günlük ters repo faiz oranından farklı olduğu vurgulandı.

Gazete, bu hamlenin "MLF'nin orta ve uzun vadeli bir likidite aracı konumuna geri dönmesine olanak sağladığını" belirtti. MLF'nin 591 milyar yuan tutarındaki kredi paketi bu ay sona erdi.

Çin orta vadeli kredi faiz oranını düşürdü! Para stratejisi değişiyor - 2. Resim

PEKİN HAREKETE GEÇTİ

Salı günü Pekin, ekonomiyi deflasyonist durgunluktan çıkarıp hükümetin büyüme hedefine doğru yönlendirmek amacıyla pandemiden bu yana en büyük teşvik paketini açıkladı.

Özellikle planlanan rezerv gerekliliği oranı (RRR) indirimi göz önünde bulundurulduğunda, kısmi devretme sürpriz olmadı.

Ayrıca aynı gün Çin Merkez Bankası, 14 günlük ters repo yoluyla 196,5 milyar yuan daha enjekte etti ve faiz oranını önceki işlemdeki yüzde 1,85 seviyesinde sabit bıraktı.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe25 Eylül 2024 12:27

Çin ekonomisi zorlu zamanlar geçiriyormuş ama böyle adımlar atmak iyiye işaret Umarım işler yoluna girer

Sonraki Haber Yükleniyor...