Tgrt Haber

Çin'den Türkiye'ye 'gümrük vergisi' tepkisi: Tarife kaldırılsın

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
14 Haziran 2024 10:10 - Güncelleme : 14 Haziran 2024 10:23
Çin'den Türkiye'ye 'gümrük vergisi' tepkisi: Tarife kaldırılsın

Türkiye kısa süre önce Çin'den ithal edilen araçlar için gümrük vergisini yüzde 10'dan yüzde 50’ye yükseltti. Çin Ticaret Bakanlığı ise duruma tepki göstererek uygulanan tarifenin kaldırılmasının istedi.

Türkiye​ Çin’den gelen tüm yakıt tiplerindeki araçlara uygulanan gümrük verisini artırdı. Alınan kararla yurt içi piyasaları domine eden Çinli araçların azalması beklenirken Pekin’den karara tepki geldi.

FİRMALAR HAKLARINI SAVUNACAK

Çin​ Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin ek vergi kararına şiddetle karşı çıktıklarını ifade etti. Bununla beraber ayrımcı tarifelerin kaldırılması çağrısı yaptıklarını duyurdu. Açıklamada Çinli firmaların haklarını savunmak için gereken tüm eylemlerin yapılacağı belirtildi.

ÇİNLİ ARAÇLAR PAZARI ELE GEÇİRDİ

Öte yandan cari açığın azaltılması ve yatırımın teşvik edilmesi amacıyla Çin'den ithal akaryakıt motorlu ve hibrit otomobillere en az 7 bin dolar olmak üzere yüzde 40 ilave gümrük vergisi​ getirildi.

Çin'den Türkiye'ye 'gümrük vergisi' tepkisi: Tarife kaldırılsın - 1. Resim

Türkiye aldığı kararla yerli üretimin iç pazarda gerileyen payının yükseltilmesinin amaçlıyor. Ülkeye giren ucuz Çin araçları son dönemde yüksek satış rakamlarına ulaşmıştı. 

Karar 7 Temmuz'da yürürlüğe girecek. Bazı kısıtlamalara tâbî Çin'den ithal elektrikli araçlarda hâlihazırda yüzde 40 ek gümrük vergisi alınıyordu. Son kararla birlikte tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara ilave vergi gelmişti.

ABD DE BENZER BİR KARAR ALDI

ABD geçtiğimiz ay Çin menşeli elektrikli araç​ ve güneş hücrelerine gümrük vergisi uygulayarak Pekin’in her iki alandaki gücünü azalmayı amaçladı. Bu uygulama ise küresel bir ticaret savaşının parçası olabileceği yorumlarına yol açtı. 

Kaynak: tgrthaber.com.tr
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...