Çöpden 43 bin konutun elektriği karşılanacak
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından katı atıktan elde edilen enerji ile 43 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak.
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Akkoç Tepe Mevkii'ndeki açılış törenine, Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz ile çok sayıda davetli katıldı.
Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, Türkiye'de çöp bazında elektrik üretiminin 2005 yılı itibariyle başladığını belirterek, "Teşvikler devam ettiği sürece benzer yatırımların artarak süreceğine inanıyoruz. Büyükşehir Belediyesi buraya öncelik verdi ve çevreye olan duyarlılığı neticesinde bu proje gerçekleştirildi" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, yaptıkları her yatırım ve projede öncelik olarak Mersin'in ihtiyaçlarını ön planda tuttuklarını söyledi. Kocamaz, her gün bin 500 ton çöpün üretildiği kentte yapılan her hizmette kalite anlayışı, sürdürülebilir kentleşme ve ekolojik dengenin korunmasını hedeflediklerinin altını çizdi. Bu proje ile sadece Mersin'in değil tüm dünyanın çevre geleceğine etki ederek evrensel bir projeye imza attıklarını vurgulayan Kocamaz, "Toplam 24 adet tesis ve bölüm kurulacak. Oksijensiz Çürütme Tesisi, Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi, Piroliz Tesisi, Metan- Doğalgaz Çevrim Tesisi, Kompost Tesisi, Solucan Vasıtasıyla Gübre Üretim Tesisi, Topraksız Tarım ve Balık Yetiştirme Tesisi, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisleri ve Katı Atık Aktarma İstasyonlarından oluşan Entegre Atık Yönetim Sistemi bu sistemlerin içerisinde yer alacaktır" diye konuştu.
Tesislerin sadece çöp depolama alanında kendiliğinden çürüme sonucu oluşan biyogazı elektrik enerjisine dönüştürdüğünü de kaydeden Kocamaz şöyle devam etti:
"Bu alana, kurulacak tüm tesislerimiz devreye girdikten sonra saatte 10 MW elektrik üretimini gerçekleştireceğiz. Bu 10 MW elektrik enerjisi yaklaşık 43 bin konutun yani Anamur, Aydıncık, Mut, Gülnar ve Çamlıyayla ilçelerinin toplam nüfusuna eşdeğer aydınlatma enerjisini karşılayabileceği anlamına gelmektedir. Tesiste üretilecek elektrik enerjisinin satışından, belediyenin kasasına her yıl yaklaşık 15 milyon Türk Lirası girecektir. Önümüzdeki kısa süreçte Tarsus ve Silifke ilçelerinde de bu tesislerin hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Sadece çöpleri toplamaktan öte, çöplere işlev kazandıran bir belediye haline geleceğiz. Bu tesis ile Mersinliler artık katı atıkları bir çöp olarak değil, enerji ortaya çıkaran bir değer olarak görecek. Eğer bir kent çöpünden bile değer üretiyorsa o kent teknolojiyi en iyi şekilde kullanabiliyor ve kente en iyi şekilde fayda sağlayabiliyor demektir."
Vali Çakacak da günümüzde çevresel tehditlerin önüne geçmek için alınan önlemlerin öneminin arttığını kaydederek, "Çevreyi korumak ve gelecek kuşaklara en temiz şekilde emanet etmek hepimizin ortak insanlık görevidir. Bu nedenle bu projeyi hayata geçirenlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İl Müftüsü Ali Melek'in okuduğu duanın ardından tesisin açılışı yapıldı.