Tgrt Haber

Çöpten dudak uçuklatan kazanç! Geri dönüşüm 10 Çanakkale Köprüsü’nü karşılıyor

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
22 Aralık 2023 16:18 - Güncelleme : 22 Aralık 2023 16:22
Çöpten dudak uçuklatan kazanç! Geri dönüşüm 10 Çanakkale Köprüsü’nü karşılıyor

Türkiye genelinde 1 yılda atılan atıkların ciddi rakamlara ulaşması geri dönüşüm sektörünü harekete geçirdi. Yapılan çalışmalarla sadece 1 yılda 51,7 milyon ton atık ekonomiye yeniden kazandırıldı. Çöpe giden atıkların değeri 100 milyar TL’yi buldu. Bu rakam ile tamı tamına 10 Çanakkale Köprüsü yapılabiliyor.

Çöpe atılan kağıt, plastik, metal ve mineral… Tonlarca atık​ dönüşümle ülke ekonomisine yeniden kazandırıldı. Atıkların geri dönüşümünden elde edilen kazanç ise büyük ekonomik kaybı gözler önüne seriyor. Geri kazanım tesislerinde ham madde haline getirilen bu atıklar ülke ekonomisine tam tamına 100 milyar TL kazandırdı. Yani bu 10 Çanakkale Köprüsü’ne bedel değerli atığın çöpe gitmesi anlamına geliyor.

GERİ DÖNÜŞÜM EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Geri Dönüşüm ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) geri dönüşüm sektörünün otomotivden beyaz eşyaya, tekstilden ağır sanayiye kadar birçok iş koluna ham madde tedarikini sürdürdüğünü dikkat çekerek sektörün büyüme trendinde olduğunu ifade etti.

Bu alanda açılan lisanslı geri dönüşüm tesisleri rekabet ortamı yaratarak ham madde kalitesinin artırılmasında önemli rol oynuyor. Tesisler, aynı zamanda Türkiye​'nin atığını geri dönüştürerek ekonomiye önemli bir katma değer sağlıyor.

Geri dönüşüm sektörü, 2022'de imalat sanayi iş yerleri, maden işletmeleri, termik santraller, OSB'ler ve hane halklarında geçen yıl oluşan atıkları ülke ekonomisine kazandırmaya devam etti. 29,4 milyon tonu tehlikeli olmak üzere toplam 109,2 milyon ton atık oluşurken, bunun 51,7 milyon tonu ekonomiye tekrar kazandırıldı.

HEM HAM MADDE HEM DE ENERJİYE DÖNÜŞTÜ

Açıklamada görüşlerine yer verilen Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği Kurucu Başkanı Fatih Eren, 2020'de 104,7 milyon ton olan atık miktarının yüzde 4,3 artarak geçen yıl sonu itibarıyla 109,2 milyon tona çıktığını bildirdi.

Eren, 2020'de 127,4 milyon ton atığın işlendiğini anımsatarak, 2022'de bu rakamın 133,2 milyon tona çıktığını ve bu işlenmiş atıkların 81,4 milyon tonunun bertaraf edildiğini, geri kazanım oranının yüzde 5,4 artarak 51,7 milyon tona yükseldiğini anlattı.

100 MİLYAR TL İLE 10 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ YAPILABİLİYOR

Eren, "Geri dönüştürülen 51,7 milyon ton atığın 48,5 milyon tonu plastik, kağıt, metal ve mineral gibi geri kazanım tesislerinde ham madde haline getirildi. Böylece ülke ekonomisine 100 milyar TL kazandırmış olduk. Geri dönüştürülen atıkların diğer kısmı ise yakılarak enerjiye dönüştürüldü ve kompost haline getirildi." ifadelerini kullandı.

"EVLERDE AYRIŞTIRMA TEŞVİK EDİLMELİ"

Fatih Eren, evlerde ayrıştırmanın önemine vurgu yaparak, bu konuda önceki yıllara göre artış olsa da henüz istenilen seviyelere ulaşılamadığını söyledi.

Türkiye'de günlük kişi başına 1,5 kilogram atık üretildiğini kaydeden Eren, "Geri dönüşüm sektör temsilcileri olarak plastik, kağıt ve cam gibi geri dönüştürülebilir atıkları 'yerüstü madenleri' olarak nitelendiriyoruz. Bu konuda hane halkının daha çok bilinçlenmesi ve ayrıştırma yapması gerekiyor. Geri dönüşüme teşvik eden uygulamaları hayata geçirmek için büyük bir fırsat önümüzde duruyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eren, 2020 yılında atık bertaraf ve geri kazanım tesis sayısı 2 bin 752 iken halihazırda bu sayının 3 bin 136'ya çıktığını, yıllık işlenen atık miktarının ise 133,2 milyon tona ulaştığını kaydetti.

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...