Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Süreç sona erdi' dedi, Türk Lirası'na işaret etti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
22 Kasım 2023 12:45 - Güncelleme : 22 Kasım 2023 13:19
Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Süreç sona erdi' dedi, Türk Lirası'na işaret etti

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayarak İsrail ile ilişkileri yatırım boyutunda değerlendirdi. Erdoğan "Türk Lirası’nın reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir" dedi.

Cumurbaşkanı Erdoğan, Cezayir​ ziyareti sonrası uluslararası ilişkiler ve ekonomi​ gündemine yönelik önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan,  "Ziyaretimiz sırasında 50’yi aşkın firmamızın katılımıyla düzenlenen iş forumuna da iştirak ettik. İş adamlarımız arasında yeni ortaklıkların kurulmasına vesile teşkil eden forumun, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacağına da inanıyorum" ifadelerini kullandı.

GÜVEN, FON AKIŞINI DESTEKLEYECEK

Kıdemli ünlü ekonomist Robin Brooks'un “Türkiye 2018'e benzer bir cari hesap ayarlamasının ilk aşamalarında, bu ayarlama Türk lirası açısından olumlu oldu” ifadesine yönelik soruyu Erdoğan şu şekilde cevapladı: Bizim uyguladığımız dezenflasyon programı çok büyük ihtimalle Lira’da reel olarak bir değerlemeye sebep olabilir. Yani Türk Lirası’nın reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir. Özetle Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanma ihtimali yüksektir.

Onun için önümüzdeki dönemde biz uyguladığımız sağlıklı politikalar ve yapısal reformlarla yatırımcı güvenini kazanacağız, halen de kazanıyoruz. Bu güven fon akışını tetikleyecek. Fon akışı Lira’da reel değerlemeye sebep olacak. Bu da dezenflasyonu hızlandıracak, büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacak. Neticede hem makul düzeyde büyüyeceğiz, hem enflasyon düşecek bu koşullarda. Yani faziletli bir döngüye gireceğiz inşallah.

TÜRKİYE​'YE YATIRIM SORUNU OLMAZ

Cumhurbaşkanı küresel sermayedeki Yahudi lobisi etkisinin Türkiye​'yi nasıl etkileyeceği sorusuna ise şu sözlerle cevap verdi: Türkiye'yle ilgili olarak bir şeyi iyi tespit etmemiz lazım. Yahudiler ayrıdır, Siyonistler ayrıdır ve şu anda zaten İsrail'deki olay Siyonizmin en önemli adımlarından bir tanesidir. Batının İsrail'e karşı olan tavrında da Siyonizme karşı bir dik duramayış vardır.

Maalesef Türkiye​'de de buna mağlup olan, mağlup olmanın yanında onların eşiğinde giden yapılar mevcut. Bunların içinde siyasi yapılar da bulunuyor. Mesela ana muhalefetin başındaki isim Netanyahu'nun ağzıyla konuşuyor. Benim ülkemde ana muhalefetin başındaki insan Netenyahu’nun ağzıyla konuşursa, Türkiye​'de bizim topraklarımızın suyundan hiçbir şey alamamış demektir.

Bunlara gereken dersi vakti saati geldiğinde ben inanıyorum ki benim milletim verecektir. Yine bakıyorsunuz ana muhalefetin başını çektiği ittifakın içerisinde yer alanlardan, Siyonist yapıyla beraber hareket edenler bulunuyor. Bunları tek tek saymama da gerek yok. Fakat benim milletimin iradesi bunların hepsinin iradesini ters yüz edecektir. Yaklaşık 4,5 ay sonra gereken cevabı milletimden alacaklarına ben inanıyorum. İsrail’in katliamlarını desteklemeyen, bunların karşısında duran Yahudilerin sayısı da az değil. Bunlar arasında sözünü ettiğiniz uluslararası sermaye tanımına dahil olanlar da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Süreç sona erdi' dedi, Türk Lirası'na işaret etti

Onlar açısından Türkiye’ye yatırım sorun olmaz diye düşünüyorum. Türkiye’nin çocukların öldürülmesine karşı çıkmasından, barışı ve insan haklarını savunmasından rahatsız olan sermaye sahipleri ise ancak İsrail’in katliamına kayıtsız şartsız destek verirseniz sizden memnun kalırlar. Bizim böyle bir tutum sergilememiz asla düşünülemez. Bu nedenle biz bir endişe duymuyoruz.

Dünya Türkiye’nin kıymetinin farkında, küresel yatırımcılar da farkında. Birkaç marjinalin dışında küresel yatırımcıların İsrail’in etkisiyle Türkiye​ gibi bir ülkeden yüz çevireceklerini düşünmüyorum. Küresel sermayeyi ülkemize çekmek için, kazan kazan ilkesiyle hareket etmeye de, Türkiye’ye yakışır şekilde insani duruş sergilemeye de devam edeceğiz. 

CEZAYİRLE TİCARET HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, Cezayir​ ile yapılan anlaşmalara yönelik olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti: Toplantımız kapsamında akdedilen anlaşmalar, ki 13 anlaşma ve ortak bildiri, iş birliğimizi geliştirme yönündeki kararlılığımızı bir kez daha göstermiştir. Kardeşim Tebbun'la imzaladığımız ortak bildiriyle konseyimizin adını, “stratejik” tanımlamasını eklemek suretiyle “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” olarak yeniden belirledik. Bu karar, münasebetlerimizi yeni bir boyuta taşımanın yanında, ilişkilerimizin ulaştığı seviyenin de sembolü oldu. Ziyaretimiz sırasında 50’yi aşkın firmamızın katılımıyla düzenlenen iş forumuna da iştirak ettik.

İş adamlarımız arasında yeni ortaklıkların kurulmasına vesile teşkil eden forumun, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacağına da inanıyorum.Cezayir​'le sıvılaştırılmış doğal gaz ticareti başta olmak üzere, enerji alanında köklü ilişkilere sahibiz. Cezayir​, enerji arzımız bakımından önümüzdeki dönemde de güvenilir bir ortak olmaya devam edecektir. Botaş ve Sonatrach arasında bugün yapılan doğal gaz sözleşmesi bu anlayışın göstergesidir.

Savunma sanayii de ikili görüşmelerimizin ana konularından biriydi. Savunma alanında Cezayir​'le geniş işbirliği imkanlarımızın olduğunu görüyoruz. İnşallah bunu ortak projelerle değerlendireceğiz. Bugün ayrıca Tebbun’la Gazze'deki vahşet başta olmak üzere, bölgesel ve küresel meseleleri de görüştük. İşgal edilmiş Filistin topraklarında 7 Ekim'den beri devam eden katliamları her iki ülke olarak lanetliyoruz. Katliamların durması ve insani yardımlara engelsiz erişimin sağlanması için atılabilecek adımları ele aldık.  Biliyorsunuz Cezayir​, Filistin davasının en güçlü, en samimi savunucuları arasında yer almaktadır.

Gazze'deki katliamlara da en üst seviyede tepki verdi. Türkiye​'nin de bu konudaki duruşu ve tavrı bellidir. Filistinli kardeşlerimize yönelik mezalimin sona erdirilmesi, bölgenin barış ve istikrara kavuşturulması için Cezayir​'le yakın temas ve iş birliği içerisinde olmaya devam edeceğiz. Cezayir​'de yaptığımız tüm görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...