Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan söyledi, tüm Türkiye araştırmaya başladı: Gazino kapitalizmi nedir?

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
22 Aralık 2023 16:33 - Güncelleme : 22 Aralık 2023 18:28

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Borsa İstanbul'un Kuruluşunun 150. Yıl Dönümü' töreninde yaptığı konuşmada, kullandığı 'gazino kapitalizmi' kavramının anlamı oldukça merak edildi. Peki 'gazino kapitalizmi' nedir? Detaylar haberimizde...

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, bugün İstanbul​'da “Borsa İstanbul'un Kuruluşunun 150. Yıl Dönümü” programında kritik açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın burada yaptığı konuşmada kullandığı bir kavram oldukça dikkat çekti. 

Erdoğan, "Göreve geldiğimiz 2002 yılından bu yana attığımız adımlarla borsamızı, gazino kapitalizminin cenderesinden kurtardık" dedi. Erdoğan'ın konuşmasında kullandığı 'gazino kapitalizmi'nin anlamı merak edildi.

GAZİNO KAPİTALİZMİ (KUMARHANE KAPİTALİZMİ) NEDİR? 

Peki 'gazino kapitalizmi'nin (Kurmarhane kapitalizmi) anlamı nedir? İşte detaylar: 

ilk olarak John Maynard Keynes'in ortaya attığı 'Casino Capitalism' (Gazino/Kumarhane Kapitalizmi); üretmeyen, iş alanları oluşturmayan, faiz, repo, borsa oyunları, döviz ticareti, vb. gibi değişik kılıklarda ortaya çıkan spekülatif sermayenin dünyayı dev bir kumarhaneye çevirdiğini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.

"BİST'İ YIPRATMAYA ÇALIŞTILAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar:

"Muhalefetin adayı Borsa İstanbul​'u yıpratmayı amaçlayan bir kampanya yürütüldü. Battık, bittik senaryolarıyla yatırımcılar korkutuldu. Bu furyaya mandacı kimi ekonomistler de alkış tuttu. Gelişmiş ülkelerde farklı bir tablo söz konusudur. Ülkeyi kötüleyerek seçim kazanmaya çalışmazlar. 

Sermaya piyasalarının derinleşmesiyle reel sektör finanse edilir, tasarrufların artması sağlanır. İster ekonomist ister simsar olsun sermaya piyasasını manipüle etmeye çalışanlara meydanı boş bırakamayız. Gerek SPK gerek BİST'ten bu konuda daha fazla hassasiyet ve çaba bekliyoruz. Devletimizin tüm imkanlarının bu süreçte sizlerin emrinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Attığımız adımlarla borsamızı gazino kapitalizminin pençesinden kurtardık. 

ENFLASYON MESAJI

Ekonomi​ ve finans sistemimizde birçok yenilik yaptık. sermaya ve piyasamız ve borsamızda köklü bir dönüşüm gerçekeşti. Enflasyondaki artışın kontrol altına alınmasıyla birlikte ülkemize yönelik kaynak akışının daha da hızlanacağına inanıyoruz"

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...