Cumhurbaşkanı uyarmıştı, bakanlık harekete geçti: Fahiş fiyata denetim
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'market raflarındaki fahiş fiyatı önleyeceğiz' açıklamasının ardından Ticaret Bakanlığı, yüksek enflasyona karşı tarımsal ürün piyasalarında gerçekleşen aşırı fiyat artış iddiaları için harekete geçti.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatı ile Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, üreticiden tüketiciye tedarik kanallarının takip edilmesi, kayıt dışı işlemlerin tespiti, tarımsal ürün piyasalarında gerçekleşen aşırı fiyat artış iddialarını soruşturmak üzere denetimlere başlandı.
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılana açıklamada, İstanbul'daki Bayrampaşa ve Ataşehir halleriyle birlikte Bursa, Ankara, Aydın, İzmir, Antalya, Adana, Mersin ve Samsun hallerinde eş zamanlı denetim yapılacağı duyuruldu.
Açıklamada, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatları ile Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nın, üreticiden tüketiciye tedarik kanallarının takip edilmesi, kayıt dışı işlemlerin tespiti, tarımsal ürün piyasalarında gerçekleşen aşırı fiyat artış iddialarını soruşturmak üzere denetimler başlattığı bu denetimler kapsamında bazı büyükşehirlerde bulunan toptancı hallerinde bugün eş zamanlı olarak denetimler gerçekleştirileceği ifade edildi.
Açıklamada ilgili denetimlerin sadece bu tarih ile sınırlı olmayacağı sürekli olarak devam edeceği belirtildi.
117 MİLYON LİRA PARA CEZASI
Öte yandan Bakanlık bu yıl ağustos itibarıyla deterjan, hava aromatize edici ürün, tekstil, ayakkabı, havuz suyu kimyasalları, mobilya ve oyuncak sektöründe faaliyet gösteren 1877 firmanın 2 bin 152 parti ürününü denetlerken, güvensizliği tespit edilenler için 1 milyon 73 bin 156 lira idari para cezası kesti.
Hassas tüketici grubu olarak değerlendirilen çocuklara yönelik ürün denetimleri "Güvensiz ürüne sıfır tolerans" ilkesiyle sürdürülüyor. Bakanlık, söz konusu sektörlere yönelik rehberlik faaliyeti de yürütüyor.
GÜVENSİZ ÜRÜNLER KAMUOYUNA DUYURULUYOR
Güvensiz ürünlere ilişkin bilgi ise Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi'nden (GÜBİS) kamuoyuyla paylaşılıyor.
Türkiye'de 9 farklı bakanlık ve kamu kurumu tarafından gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucu güvensizliği tespit edilen ürünlerin tüketicilere tek bir platformdan aktarılması amacıyla hazırlanan ve 2018 yılında devreye alınan GÜBİS, bugüne kadar 2 milyonu aşkın tüketici tarafından ziyaret edildi. Sisteme www.guvensizurun.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.
Sektörel bilgilendirme ve iş birliği çalışmaları kapsamında, çocuk bakım gereçleri ve ayakkabı sektör temsilcileriyle Bakanlığın piyasa gözetimi ve denetimi, mevzuat ve uygulamalarına ilişkin bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Avrupa Birliği, OECD ve Birleşmiş Milletlerin ürün güvenliği çalışma gruplarına da katılım sağlanırken küresel gelişmeler takip ediliyor.