Tgrt Haber

Çalışmayan, part time çalışan, prim günü eksik olan… Daha az primle erken emekliliğin kapısı açıldı

18 Nisan 2022 12:30 - Güncelleme : 18 Nisan 2022 13:50
Hiç çalışmayanlar veya yarı zamanlı çalışanların yanı sıra emekli, dul ve ölüm aylığı alanların da isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmesi mümkün.

Milyonlarca vatandaşın hayalini kurduğu emeklilik için daha az prim ve erken tarih fırsatının kapıları açıldı. İsteğe bağlı sigortalıların SSK statüsünde sağlanan koşullardan yararlanabilmesi için çeşitli şartları sağlaması gerekiyor. Üstelik çalışmayan, emekli, malullük aylığı almayan, prim günü eksik ve part time çalışanlar da bu fırsattan yararlanabiliyor.

Hiç çalışmayanlar veya yarı zamanlı çalışanların yanı sıra emekli, dul ve ölüm aylığı alanların da isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmesi mümkün.

Çalışmayan, part time çalışan, emekli, malullük aylığı almayan ve prim günü eksik olanlar için tasarlanan isteğe bağlı sigortada sağlık hizmeti ve emekli olma fırsatı sunuluyor. SSK statüsünde daha az primle daha erken emekli olabilen bu kişilerin yanı sıra, bir ay içinde 30 günden daha az çalışan kişiler de isteğe bağlı olarak sigorta yaptırıp düşük primle erken emekliliğin tadını çıkarabilir.

EN DÜŞÜK PRİM ÜCRETİ

Sabah’ın haberine göre, bir ay içinde yalnızca 10 gün çalışan kişilerin dahi yararlanabileceği sisteme göre, isteğe bağlı sigorta yaptırılması durumunda ödenen primler de 4A'lı olarak değerlendirilir.

Part time çalışanların yanı sıra dul ve yetim aylığı alan kişiler de isteğe bağlı sigortalı olabilir. İsteğe bağlı sigorta için 18 yaşını doldurmak ve her ay prim yatırmak zorunluluğu bulunmakla birlikte, bu yıl için isteğe bağlı sigortada en düşük prim 1601 lira olarak belirlendi. Prim yatıran kişilerin işe gitme zorunluluğu bulunmuyor.

FAZLADAN ÖDENEN PRİMLER GERİ ALINABİLİR

İsteğe bağlı sigortayı 2008'den sonra yaptıranlar Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor. Bu nedenle emeklilik için daha uzun süre prim ödeniyor. Son 3.5 yılı SSK statüsünde çalışılması durumunda emeklilik de öne çekilir. İsteğe bağlı sigortalıyken zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek işte çalışanların sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal edilir. Bu süreye ilişkin primler iade ya da doğacak borçlara mahsup edilir. Birden çok iş yerinde çalıştığı için yüksek prim ödeyen sigortalılar ise fazladan ödedikleri primleri geri alabilir.

20 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR

İsteğe bağlı ya da borçlanma yoluyla eksik prim günlerinin tamamlanması mümkün. İsteğe bağlı sigorta ve borçlanmada günlük asgari ücret ile bunun 7.5 katına kadar prim ödeme imkanı bulunuyor. Ayda 12 gün prim yatıran isteğe bağlı sigorta ile kalan 18 günün primini ödeyebilir.

İsteyen eksik günlerini emekliliğe yakın bir tarihte borçlanabilir. Bir ay içinde yirmi günden az çalışanın eksik güne ait sağlık sigortası primini 30 güne tamamlama zorunluluğu bulunuyor. Anne, baba, eş üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişilerin eksik günlerin sağlık primini yatırması gerekmiyor. Gelir testi ile ödeme gücü olmadığı belirlenenlerin prim yatırması gerekmiyor.

ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU BULUNMUYOR

Çalışmayan, emekli, malullük aylığı almayanlar isteğe bağlı sigorta yaptırabilir. İsteğe bağlı sigortada emekli olmak için işe gitmek gerekmiyor. Bir diğer koşul da 18 yaşın altında olunmaması. İsteğe bağlı sigortada sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak gerekiyor.

Ancak, 4A'lı olarak ay içinde otuz günden az çalışanlar, yarı zamanlı çalışanlar isteğe bağlı sigorta yaptırabilir. Türkiye ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalayan ülkelerde çalışan Türk vatandaşları da isteğe bağlı sigortalı olabilir. Bu kapsamdakilerin primleri de SSK kapsamında değerlendirilir.

BAĞ-KUR’LULAR DAHA UZUN SÜRE PRİM ÖDÜYOR

İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B (Bağ-Kur) kapsamında değerlendiriliyor. Bağ-Kur kapsamında SSK'lılara göre daha uzun süre prim ödeyerek emekliliğe hak kazanılıyor.

İsteğe bağlı sigorta ayrıca 4A kapsamında (SKK) olup 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan, herhangi bir şekilde mecburi olarak sigortalı olma zorunluluğu bulunmayanların kendi primlerini ödemesiyle sağlık hizmeti almayı ve emekli olma fırsatı sunar.

EKSİK PRİM GÜNLERİ

Eksik prim günleri borçlanarak tamamlanabilir. Doğum borçlanmasında her bir çocuk için 720 güne kadar borçlanma hakkı var. Eksik prim günleri isteğe bağlı sigortayla tamamlanacaksa ödenecek prim günü sayısı kesinlikle 1260 günü geçmemeli.

ÖDENECEK PRİM MİKTARI

İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim kişinin tercihine bağlı olmakla beraber sınırlama da bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar olup bu yıl için aylık en az 1601 lira ödenmesi gerekiyor. Kendi adına tarımsal faaliyette bulunan, esnaf muaflığından yararlanan kadınların ödeyeceği prim tutarı da 1547 lira. Ev hizmetlerinden 10 günden az çalışan kendi primini yatırabilir.

EKSİK PRİMLERİ TOPLU ÖDEME

Yaş şartını tamamlayanlar borçlanma yoluyla toplu ödemeyle erken emekli olabilir. İsteğe bağlı olarak prim yatıranların uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmasını sağlar.

ÖLÜM AYLIĞINDA İSTEĞE BAĞLI SİGORTA

Sigortalı olunması gereken bir işte çalışan, SGK'dan emekli, malullük aylığı alan isteğe bağlı sigortalı olamaz. Ancak, babasının ölümü nedeniyle aylık alanlar bu imkandan yararlanabilir. En az 5 yıl prim yatırdıktan sonra yaşamını kaybeden sigortalının eşi, çocuğu, anne, babası gibi hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır. Bağlanacak aylık 9 bin gün prim ödemiş kabul edilerek hesaplanıyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...