Dolar dış ticaret verilerine odaklandı: Rekor açık ile hareketli dakikalar yaşandı
Bugün dış ticaret dengesi verileri açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan istatistik ile beklendiği gibi dolar kurunda hareketlilik oluştu. BDDK'nın aldığı ticari kredileri sınırlayan kararla doların düşmesinin ardından etki önümüzdeki aylarda dış ticaret verilerine de yansıyacak. Son gelen istatistikte Nisan ayında dış ticaret açığı 6,7 milyar dolara yükselmişti, bu ay ise 10,6 milyar doların üzerine çıktı.
Dolar kurunun bugün Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklayacağı Dış Ticaret Dengesi rakamlarıyla etkilenmesi bekleniyor. Türkiye Ekonomi Modelinin, düşük faiz, yüksek istihdam, yüksek üretim ile cari fazla hedefleri doğrultusunda açıklanacak veriy büyük önem taşıyor.
Mayıs ayı dış ticaret dengesi saat 10:00'da açıklandı. TÜİk verilerine göre, Mayıs ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 155,2 artarak 4 milyar 156 milyon dolardan, 10 milyar 605 milyon dolara yükseldi.
Açıklanan veriyle dolar yaklaşık 10 dakikalığına 16,67 TL'den 16,54 TL'ye kadar düştükten sonra yeniden yükselişe geçti.
Son olarak açıklanan Nisan ayı verilerinde ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 artmış ve 22 milyar 64 milyon dolara ulaşmıştı. İthalat ise yüzde 38,0 artarak 28 milyar 810 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Nisan ayında dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98,5 artarak 3 milyar 80 milyon dolardan, 6 milyar 113 milyon dolara yükseldiği görüldü.
2022 yılı Ocak-Nisan döneminde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,6 artarak 83 milyar 531 milyon dolar, ithalat yüzde 40,2 artarak 116 milyar 85 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
Nisan ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98,5 artarak 3 milyar 80 milyon dolardan, 6 milyar 113 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Nisan ayında yüzde 85,9 iken, 2022 Nisan ayında yüzde 79,3'e geriledi.
CARİ FAZLA VERME KARARLILIĞI DEVAM EDİYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay dünkü konuşmasında Türkiye'nin cari fazla verme politikasının devam ettiğini aktardı. Oktay, "Türkiye ekonomisini yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme rotasına sokmanın gayreti içindeyiz." diye konuştu.
Öte yandan açıklanan Banka Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla dış ticarette önemli rol oynayan büyük şirketlerin nakit döviz varlıklarını artırmada Türk Lirası ile ticari kredi kullanımı sınırlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığının kararın liralaşma yolunda atılan bir adım olduğunu açıklamasının ardından Bakan Nureddin Nebati de iş dünyasına "paralarını alıp gidip bu parayla döviz alma.” diye konuştu.
Nebati, uygulamanın süreli ve geçici olduğunu vurgulayarak "Hepsi geçici. Dövizle işiniz yok, TL ile iş yapın diyoruz.” demişti.
Amerika Birleşik Devletleri merkez bankası Federal Reserve'in (Fed) eski başekonomistlerinden Erkin Şahinöz, BDDK kararını değerlendirmesinde enflasyonist baskının azalmasıyla beraber firmaların üretiminin yavaşlamasına neden olacağını söylemişti.
Buna göre kararın etkisi önümüzdeki aylarda dış ticaret dengesi rakamlarına da yansıyacak.
Dolar bugün 16,6650 TL'den, euro 17,4270 TL'den piyasa açılışı yaptı.