Tgrt Haber

DASK'tan deprem bölgesinde bir ilk! Genel Koordinatörü Erdal Turgut açıkladı: Avans da veriyoruz

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
08 Mart 2023 12:25 - Güncelleme : 08 Mart 2023 12:53

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından DASK harekete geçti. Depremin ardından 24 saat içerisinde ilk ödemeyi yapan DASK’ın Genel Koordinatörü Erdal Turgut, “Orta hasarlılar için avans veriyoruz. Yıkılan ve ağır hasarlılar için vatandaşın ispatını beklemeden tazminatı ödüyoruz” dedi. 

Türkiye​, Kahramanmaraş​ merkezli depremlerin neden olduğu felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor. Depremde binlerce insan hayatını kaybederken binlerce ev de yıkıldı ya da hasar aldı. Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından deprem​ sigortasının önemi bir kez daha anlaşıldı. Peki, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) sigortalılar için neler yaptı, ne kadarlık bir ödeme sağlandı? TGRT Haber’de DASK​ Genel Koordinatörü Erdal Turgut, yıkılmış ve ağır hasarlı binalar için ispat beklemeden ödeme yaptıklarını söyledi. 

“VATANDAŞIN İSPATINI BEKLEMİYORUZ”

“Deprem olur olmaz bölgeye intikal ettik” diyen Erdal Turgut, 24 saat içinde ilk ödemeyi gerçekleştirdiklerini söyledi. 2.4 milyar liraya yakın bir ödeme yaptıklarını kaydeden Turgut, şunları söyledi: “Sigortalıların bir an önce tazminatlarına ulaşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir tespit çalışması başlattı. Onlardan gelen tespitler sonucunda ağır binalar, yıkılacak veya yıkılan binaları vatandaştan gelecek tespitleri beklemeden listelerden alarak ödemeye başladık. Vatandaştan tespit veya ispat beklemedik.” 

LK KEZ UYGULADIK! AVANS VERİYORUZ" 

Turgut, avans ödemelerine de başladıklarını belirterek “Yıkılmış binalarda hemen ödemeyi başlattık” dedi. Orta hasarlı binalarda bir uzman gitmesi gerektiğini kaydeden Turgut, “E-devlet üzerinden hasarı gördüklerinde ağır hasarlarda yüzde 20, orta hasarlılarda yüzde 10 avans ödüyoruz. Kolay  bir başvuru kriterimiz var, hasarın tespit edilmesi yeterli. Bu uygulamayı ilk kez yaptık. Tazminat ödemelerinde en fazla 640 bin lira maksimum ödeme, metrekare başına 3.600 lira ödeniyor” dedi.  

"VATANDAŞIMIZ ENDİŞE ETMESİN" 

“Bugüne kadar İstanbul olarak hazırlanmıştık, mali yükü İstanbul için daha ağır olacak” diyen Turgut, 117 milyar liraya kadar DASK’ın ödeme gücü olduğunun altını çizerek “İstanbul’da olacak bir depreme göre belirledik. Bir kısmı DASK’ın fonlarından bir kısmı da DASK’ın kendini sigortalattığı uluslararası şirketlerden aldığı  teminatlardan oluşuyor. Vatandaşlar endişe etsinler, DASK kimseyi mağdur etmeden ödemelerini yapıyor” ifadelerini kullandı. Turgut, 1 ay içinde 500 bini aşan poliçe talebi olduğunu kaydetti. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...