
Kaza geçiren araçlar satış aşamasında değerinden daha düşük fiyata satılıyor. Hasarlı trafik kazalarının ardından araçlar onarılmış dahi olsa hasarlı olarak kayıtlara geçiyor. Ancak değer kaybı tazminatı ile kazalarda kusurlu olmayan tarafın uğradığı maddi kayıp telafi ediliyor. Peki, değer kaybı tazminatı nasıl alınır, hangi araçlar için geçerli? İşte değer kaybı tazminatı hakkına bilmeniz gerekenler…
Araba alım satım sırasında hasar kaydı olan araçlar daha ucuz fiyata satılır. Ancak birçok araç sahibinin gözünden haçan değer kaybı tazminatı ile kazanın kusurlu tarafı değilse maddi kaybı telafi edebilir. Peki değer kaybı tazminatı ne kadar?
İkinci el araba satışı sırasından en merak edilen sorulardan birisi de ''Değer kaybı tazminatı başvuru nasıl yapılır?'' oldu.
Kusurlu olmayan tarafın değer kaybı tazminatı talep edebilmesi için mutlaka sigorta şirketine başvurması gerekir. Sigorta Şirketine yapılan değer kaybı başvurusu neticesinde tarafınıza 15 gün içerisinde ret cevabı verilebileceği gibi yine 15 günlük süre zarfında sigorta şirketinin başvurunuza sessiz kalması da ret anlamına gelir. Hatta başvuru neticesinde uğranılan zararı karşılaması adına kısmi ödeme de sigorta şirketinden alınabilir. Kısmi ödeme almanız da değer kaybı talebi için hak aramanıza engel değildir.#haber#
Sigorta şirketine başvuru yolu tüketildikten sonra değer kaybı hakkınızı aramak için iki seçeneğiniz vardır. Bunlardan birincisi dava yolu, diğeri ise davaya alternatif olarak getirilmiş Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yoludur. Değer Kaybı tazminatının zaman aşımı süresi kaza tarihinden itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir.
DEĞER KAYBI TAZMİNATI HANGİ SÜRÜCÜLERE VERİLİR?
Değer kaybı tazminatı, sigorta eksperi tarafından ayrıca düzenlenen bir değer kaybı raporu ile belirlenir. Değer kaybı tazminatı imkanından yararlanmak için sürücünün kusursuz olması yani hatanın karşı tarafta olması gereklidir.Kaza yapmış ancak kusurlu taraf olmayan araç sahipleri ''Değer kaybı tazminatı hesabı nasıl yapılır?'' sorusunun cevabını arıyor.
Değer kaybı tazminatı; aracın piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, kilometresi ve ticari amaçla kullanılıp kullanılmadığına göre hesaplanıyor. Değer kaybı hesaplanacak aracın piyasa değeri ise kaza itibariyle Türkiye Sigorta Birliği kasko araç değer listesindeki ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Piyasa Değer listesindeki araç gruplarına göre belirlenmiş bedellerin ortalaması alınarak hesaplanır.Araç bedelinin anılan listelerin yalnızca birinde yer alması halinde doğrudan bu bedel esas alınır. Her iki listede de yer alamayan araçların piyasa değeri, araç değer araştırması yapılmak üzere sigorta ekspertizine götürülür.
Evet, yapılabilir. Buna karşılık trafikten çekilen, hurdaya çıkmış araçlar için sigortadan değer kaybı tazminatı talep edilemez.
Daha önce mini onarım ile basit kaporta, cam, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamında yapılan onarımlar için değer kaybı tazminatı talep edilmezken son düzenlemeye göre araçlardaki tüm hasarlar için değer kaybı tazminatı istenebiliyor.
Peki kaç kez değer kaybı tazminatı başvuru yapılır? Her kaza sonrası değer kaybı tazminatı için başvurma hakkınız var.