Ekonomi

DELİ'ler GÖZDE'ler göreve hazır! Türk savunma sanayisi 2023'te ilkleri başardı

Türk savunma sanayisinin en gözde yerli askeri projeleri 2023 yılında ilklere imza attı. Bayraktar AKINCI'dan KIZILELMA'ya, ALTAY'dan GÖKBEY helikopterine birçok teknoloji görücüye çıkarak dünya basınının gündemine oturdu.

KAYNAK:
|
GİRİŞ:
02.01.2024
saat ikonu 17:18
|
GÜNCELLEME:
02.01.2024
saat ikonu 17:18

Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen projelerle 2023 yilinda ilklere imza atildi. Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarini yerli ve milli çözümlerle karsilamak, savunma sanayisindeki yurt disi bagimliligi en aza indirmek, yeni teknolojilerle muharebe sahasinda sürpriz etkisi yaratmak için çaba harcayan Türk savunma sanayisi, yogun bir yili geride birakti.

Türk savunma sanayisi 2023'teki ilk teslimati elektronik harp alaninda gerçeklestirdi. Tasinabilir Elektronik Taarruz Sistemi Projesi kapsaminda milli imkanlarla tasarlanip üretilen MERTER Sirt Tipi Taktik Saha Elektronik Taarruz Sistemi'nin kabulleri tamamlanarak, güvenlik güçlerine ilk teslimati yapildi.

Yenilenen ve seri üretim asamasina gelen "Yeni Altay Tanki"nin testler için Türk Silahli Kuvvetlerine teslimi gerçeklestirildi. Kara Kuvvetleri Komutanliginin en önemli ates destek unsurlarindan Yeni Nesil Firtina Obüsü'nün teslimatlarina devam edildi.

Alaninda önde gelen firmalarin isbirligiyle gelistirilen insansiz kara araci KAPGAN, sergilenmesinden kisa süre sonra araziye çikip ilk kez atis testi gerçeklestirdi.

Türk savunma sanayisi bünyesinde gelistirilen yerli motorlu ilk 8X8 askeri araç ARMA II, 6 bin kilometrelik sürüs testiyle seri üretime hazir hale getirildi. Türk savunma sanayisinin dünyanin dört bir yanina ihraç ettigi zirhli kara araçlarinda yerli zirh çeligi kullanilmaya baslandi.

8x8 Tekerlekli Kurtarici Araç Projesi ile 8x8 Tekerlekli Konteyner Tasiyici Araç (DROPS) Projesi kapsaminda ilk teslimat gerçeklestirildi. YÖRÜK 4X4 taktik tekerlekli zirhli araç, Türkiye'deki ilk görevine Cumhurbaskanliginda basladi. Türkiye'nin ilk agir sinif paletli insansiz zirhli araci ALPAR tanitildi.

MILLI KANATLAR ILK KEZ GÖKYÜZÜYLE BULUSTU

Agir sinif taarruz helikopteri ATAK-2, insansiz savas uçagi ANKA-3, insansiz hava araci Bayraktar TB3 ve Türkiye'nin ilk jet motorlu egitim uçagi HÜRJET'in ilk uçuslari gerçeklestirildi.

Yerli ve milli ilk helikopter motoru TS1400, GÖKBEY helikopterini uçurdu. T925 Genel Maksat Helikopteri ilk kez Paris Airshow'da sergilendi. Milli muharip uçaga KAAN ismi verildi ve ilk uçusuna hazirlik için yogun bir çalisma yürütüldü.

Insansiz savas uçagi Bayraktar KIZILELMA, TEKNOFEST 2023'te bir ilki gerçeklestirerek halka açik bir hava gösterisinde, insanli jet uçagi SoloTürk ile yakin kol uçusu yapti.

Yerli ve milli ULAK 4,5G baz istasyonu, ANKA insansiz hava aracina entegre edilerek ilk test uçusu ile sesli ve görüntülü haberlesme gerçeklestirdi.

Kesintisiz uçus, güvenli iletisim, GPS sinyalleri olmadan görev yapabilme yetenegine sahip kablolu dron sistemleri güvenlik güçlerinin envanterine girdi.

HÜRJET, Türk Yildizlari ile tarihi uçusa imza atti. Taarruz, egitim gibi görevleri yaninda akrobatik gösteri uçagi olarak da kullanilabilecek HÜRJET, ilk kez Türk Yildizlari ile uçus gerçeklestirdi.

GÖKYÜZÜNDEKI AVCILARA YENI SILAHLAR

Dünyada ilk kez bir SIHA'dan seyir füzesi atisi gerçeklestirildi. Bayraktar AKINCI, ÇAKIR füzesi ile hedefini tam isabetle vurdu. Modern Mühimmat Tedarik Projesi kapsaminda teslim edilecek GÖZDE mühimmatinin ilk atisli testleri, F-16 ve Bayraktar AKINCI platformlarindan gerçeklestirildi.

Bayraktar AKINCI'nin atesledigi KKS/ANS güdümlü IHA-230 füzesi, Karadeniz üzerinde 140 kilometre mesafedeki noktaya basarili sekilde vurdu.
Baykar'in milli ve özgün olarak gelistirdigi KEMANKES mini akilli seyir füzesi, Edirne Kesan'da icra edilen ilk atis testini basariyla tamamladi.

Bayraktar AKINCI, milli olarak gelistirilen ve ilk kez bir insansiz hava aracindan atilan Hassas Güdüm Kiti (HGK) ile gerçeklestirdigi test atisinda hedefi tam isabetle vurdu.

DELI'LER, GÖZDE'LER GÖREVE HAZIR

Kamikaze insansiz hava araci DELI, harp basligiyla yapilan atis testlerini basariyla tamamlayarak göreve hazir hale getirildi. ASELSAN ve TÜBITAK SAGE ile ortak olarak gelistirilen GÖZDE güdüm kiti envantere girmeye basladi.

Türk savunma sanayisindeki yeteneklerin birlestirilmesiyle ortaya çikan uçaktan atilabilir güdümlü akilli dip mayini UÇA kamuoyuyla paylasildi. Gökdogan ve Bozdogan füzelerinin F-16 uçaklari PO-III konfigürasyonuna entegre edilmesi ile Göktug füzelerinin düsük ölçekli ilk üretim tedariklerinin gerçeklestirilmesine baslandi.

F-16 Blok-30 ÖZGÜR-2 ve F-16 Blok 40/50 ÖZGÜR-2 projelerine yönelik sözlesme imzalandi.

AYNI ANDA 3 MILLI FIRKATEYN ÜRETIMI BASLADI

Dünyanin ilk silahli insansiz hava araci gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG ANADOLU, Türk donanmasinin hizmetine sunuldu. MILGEM Projesi'nin devami niteligindeki ISTIF sinifi firkateynler kapsaminda 3 yeni gemi için sözlesme imzalandi, insa çalismalarina baslandi.

Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini etkin sekilde korumak amaciyla yürütülen Açik Deniz Karakol Gemisi Projesi kapsaminda TCG AKHISAR ve TCG KOÇHISAR gemileri denize indirildi.

Deniz platformlarinin ana silahlari arasinda yer alan 76/62 milimetre Milli Deniz Topu'nun ilk teslimati Açik Deniz Karakol Gemisi için yapildi.
Deniz Kuvvetleri Komutanliginin ihtiyacini karsilayacak Zirhli Amfibi Hücum Araci (ZAHA) Projesi'nde ilk teslimat yapildi.

Türk Silahli Kuvvetleri envanterine girecek ilk ULAQ SIDA, yerli motorlarla deniz testlerine basladi. Türkiye'nin ilk yerli ve milli akilli deniz dip mayini MALAMAN seri üretime hazir hale getirildi.

MILLI MOTORLAR SAHAYA ÇIKMAYA BASLADI

Türk mühendisleri tarafindan tasarlanarak gelistirilen ve Türk Silahli Kuvvetleri envanterine girecek ilk seri üretim yerli ve milli kara araci motoruna "TUNA" ismi verildi. Ilk kez VURAN 4X4 araçlarina entegre edilen motorlarin ilk parti sevkiyatlari tamamlandi.

Milli turbofan motoru TEI-TF6000'in ilk motor bütünü TEKNOFEST Izmir'de sergilendi.

TARIHI IHRACAT BASARISI

Baykar, Suudi Arabistan'da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacilik ihracati sözlesmesine imza atti. Geçen yil 4,4 milyar dolarla ihracat rekoruna imza atan savunma ve havacilik sanayisi, bu yilin 11 ayinda 4,8 milyar dolara ulasarak rekor tazeledi.

Milli IHA'lara güç veren askeri turbodizel motoru PD170 ilk ihracat basarisina imza atti. Bayraktar AKINCI, Türk savunma sanayisinin ihraç ettigi insansiz hava araçlarina eklendi. Yil içinde sözlesme imzalanan ülke sayisi 8'e ulasti.

Insansiz hava araci BAHA, ilk ihracat basarisini Afrika'da yakaladi. Türk savunma sanayisi bünyesinde gelistirilen gözcü insansiz hava araci TOGAN ilk ihracat basarisina Afrika'da imza atti.

Milli vurucu insansiz hava araci ALPAGU'yu ilk tercih eden yurt disinda bir müsteri oldu.

MILLI HAVA SAVUNMA FÜZELERINDE SERI ÜRETIM BASLADI

SIPER Ürün-1 ve HISAR sistemlerinin seri üretimi için sözlesme imzalandi. SIPER Projesi kapsaminda, SIPER Ürün-2 Sisteminin ilk atisli test faaliyeti basarili sekilde gerçeklestirildi.

Milli hava savunma füze sistemi HISAR O+ yeni RF arayici baslikli füzesi ile yakin ve uzak menzillerdeki hedefleri basariyla imha etti. Türkiye'nin yerli ve milli sonda roketi Igneada'da basariyla firlatilarak test edildi.

INGILTERE VE ALMANYA'DA ÖNEMLI SATIN ALMALAR

Türk Hava Yollari ile Türk Havacilik Uzay Sanayii arasinda imzalanan anlasma kapsaminda pilot egitimlerinde kullanilmasi amaciyla yerli ve milli uçak üretilecek.

Dünyanin önde gelen hafif silah üreticilerinden CANiK, Birlesik Krallik'in köklü savunma sanayisi sirketlerinden AEI Systems'i satin aldi.

Nurol Teknoloji, Alman seramik ham madde üreticisi Industriekeramik Hochrhein'in çogunluk hissesini satin alarak ileri teknik seramik teknolojileri alaninda önemli bir hamle yapti.

ETİKETLER
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.