Tgrt Haber

Denizde palamut kesat! Hamsi, balıkçılara can suyu oldu…

Editör: İmran Baran / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
07 Ekim 2023 17:25 - Güncelleme : 07 Ekim 2023 17:30
Denizde palamut kesat! Hamsi, balıkçılara can suyu oldu…

Geçen sezon yaşanan hamsi kıtlığı bu sezon palamuta bulaştı. Denizde avlanma yasaklarının kalkmasıyla açık sulara inen balıkçılar şimdiye dek palamutta umduğunu bulamadı.

Denizlerde avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılar dümeni açık denizlere kırdı. Av sezonunun başlamasıyla ağlar suya bırakıldı. Pazar tezgahlarına havalı bir giriş yapan balıkçılar, yüksekten uçtukları fiyatları günden güne düşürdü. 150 lirayla rekor tazeleyen hamsi​ bu hafta 50 liraya kadar düşüş yaşadı. Palamutta ise durum farklı. Geçtiğimiz sezon hamsi kıtlığı yaşanırken bu sezon benzer tablo palamutta gözlemleniyor. Palamuttan umduğunu bulamayan balıkçılar çareyi hamsiye sarılmakta buldu.

Denizde palamut kesat! Hamsi, balıkçılara can suyu oldu…

HER SEZON GERİDE BIRAKILANDAN DAHA KÖTÜ 

Giresun'un Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, geçen sezon hamside yaşanan açığı bu sezon palamutta gözlemlediklerini İhlas Haber Ajansı’na anlattı. Özellikle son yıllarda Doğu Karadeniz’de hamsi ve palamut​ avında balıkçıların hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade eden Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, sezonu “Her sezon daha kötüye giden bir sezon yaşıyoruz. Geçen sezon Batı Karadeniz’de palamut bolluğu yaşanırken, Doğu Karadeniz’de yok denecek kadar az palamut avı yapıldı. Bu sezona geldiğimizde ise yine Doğu Karadeniz’de palamut görünmedi.Bir balıkçı olarak ben bile palamut balığını Batı Karadeniz’den gelen tezgahlarda görmeye başladım. Bu sene avcımız da tüketicimiz de bol miktarda palamut beklemesin” sözleriyle anlattı.

Denizde palamut kesat! Hamsi, balıkçılara can suyu oldu…

DENİZ SUYUNUN SOĞUMASIYLA TABLO NETLEŞECEK

Doğu Karadeniz’de palamuttan sonra hamsinin de olmayacağı endişesini taşıdıklarını ifade eden Arslan, “Bilinen bir şey vardır palamut az olursa hamsi bol olacak beklentisi vardı o da henüz deniz suyu soğumadığı için yok. 1 Eylül'de 'Vira bismillah' diyerek başladığımız sezonun ardından bir ay geçti ama Doğu Karadeniz’de ne gırgır ne de kıyı balıkçıları için av yok diyebiliriz. Hamsinin de bu zamanlarda çıkmamasına neden olan etkenler var. Bunlardan biri de henüz deniz suyu sıcaklığının düşmemesidir. Şu anda Karadeniz su sıcaklığı çok yüksek. Hamsi avı için biraz daha deniz suyunun soğumasını bekleyeceğiz. Şu anda avlanan da Marmara hamsisidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...