Tgrt Haber

Deprem bölgeleri için 11 bin 759 TL'lik asgari ücret talebi: SGK ve işsizlik primi alınmayacak

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Ekonomi Gazetesi
13 Mart 2023 17:01 - Güncelleme : 13 Mart 2023 17:19
Deprem bölgeleri için 11 bin 759 TL'lik asgari ücret talebi: SGK ve işsizlik primi alınmayacak

Depremden etkilenenlerin yaşadığı maddi sıkıntıları gidermek amacıyla yeni önlemler alınmaya devam ediyor. Deprem bölgelerinde brüt asgari ücretin net ücret olarak ödenmesi talebi gündeme geldi. Eğer talep kabul edilirse 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanan 8 bin 506 TL’lik asgari ücret deprem bölgelerinde 11 bin 759 liraya yükselecek.

Depremlerin ardından 11 ilden çevre illere yapılan göçlerin artması ve ekonomik sıkıntıların baş göstermesi sonrası alınan önlemler devam ediyor. Depremin etkilediği 11 il, Türkiye​ ekonomisinin yüzde 10’unu oluşturuyor. Meydana gelen hasarlar sanayi üretiminde olumsuz etki yaparken, işverenler giden iş gücü yüzünden sıkıntılı günler yaşıyor. Son olarak ‘brüt asgari ücretin net olarak ödenmesi’ talebi gündeme geldi. 

TALEP EDİLEN DESTEKTE İKİ SEÇENEK VAR

Depremzede işçilerin ücret yönünden desteklenmesi noktasında ekonomi yönetiminin önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ödemelerin asgari ücretin brütü kadarki kısmına ilişkin prim muafiyeti sağlanması yönünde. Yani yüzde 14’lük SGK​ primi ve yüzde 1’lik işsizlik sigortası primi alınmayacak. Asgari ücret​ 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere 10.008 lira olarak belirlenmişti. Bundan yüzde 14 SGK primi ( 1401 lira), yüzde 1 işsizlik sigortası primi (100 lira) olmak üzere 1501.20 liralık kesinti yapılıyordu. Başka bir ifade ile bu seçenek tercih edilirse, deprem​ bölgesindeki bir asgari ücretlinin eline 10.008 lira geçecek.

KABUL EDİLİRSE 11.759 TL OLACAK

Ancak asgari ücretin işverene maliyeti ise bu tutar üzerinden yüzde 15.5 işveren payı (1551 lira) ve yüzde 2 işveren işsizlik sigortası primi (200 lira) eklenmesiyle 11.759 lira kesiliyordu. İşverenler işçilerin işyerlerinde kalmasını sağlamak amacıyla, belirli süreliğine de olsa işverenin SGK ve işsizlik sigortası primi paylarının da doğrudan çalışana ödenmesini talep ediyordu. Bu talep kabul edilirse, bölgedeki asgari ücretlinin eline 11.759 lira geçecek. Üzerinde ücret alanların ise aradaki fark kadarlık kısmı için muafiyet sağlanacak.

KISA ÇALIŞAM ÖDENEĞİ BEKLENTİYİ KARŞILAMADI

Daha önce çıkarılan bir OHAL kararnamesi ile depremde zarar gören işyerleri için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği verilmeye başlanmıştı. 22 Şubat tarihli 125 sayılı Kararnameye göre yıkılmış veya ağır hasarlı işyerleri için uygunluk tespiti tamamlanmaksızın kısa çalışma ödeneği verilmesi öngörülmüştü. Deprem sebebiyle işyeri yıkılan işçilere ise günlük 133,44 lira düzeyinde nakdi ücret desteği verilmeye başlanmıştı.

OHAL KARARNEMESİ İLE HAYAT GEÇİRİLEBİLİR

Asgari ücretle ilgili daha önce yapılan düzenlemeyle asgari ücret ve bunun üzerindeki ücretlerin asgari ücrete karşılık gelen kısmı vergi dışı bırakılmıştı. Yani çalışana yapılan ödemenin asgari ücret kadarlık kısmı için gelir vergisi kesintisi yapılmıyordu. Dolayısıyla çalışanlara yönelik bu kapsamda bir desteğe karar verilmesi halinde, herhangi bir kanunda değişikliğe ihtiyaç olmayacağı için OHAL kapsamında çıkarılacak bir kararname ile bu sorun çözülebilecek. Anayasa’nın ‘Olağanüstü hallerde yönetim’ başlıklı 119. Maddesi, olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, 104 üncü maddenin 17. fıkrasının 2. cümlesinde belirtilen sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi veriyor.

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...