Deprem bölgesinde fırsatçılara geçit yok! 3 firmaya yaklaşık 40 milyon TL ceza
6 Şubat depremlerinden kalan enkazı ayağa kaldırma çalışmaları sürüyor. İnşaat ve çimento şirketleri ise fiyat artırımı için fırsat kolluyor. Kanun ihlali incelemesini reddeden 3 firmaya 40 milyon liraya yakın ceza kesildi.
6 Şubat depremlerinden geriye kalan büyük yıkımın ardından bölgeyi ayağa kaldırma çalışmaları devam ediyor. Deprem bölgesine yapılacak konut ve onarım çalışmalarına harcanacak malzeme ihtiyaçları için inşaat ve çimento şirketleri fırsat kolluyor. Rekabet Kurumu, beton üreticisi firmaların çalışmalar başlamadan evvel bölgede inceleme yapıp müşteri paylaşımı ve fiyat anlaşmasına gidip gitmediklerini incelemek istedi. Rekabet Kurumu yerinde incelemeyi reddeden firmalara 40 milyon liraya yakın idari para cezası kesti.
Deprem bölgesinde çimento ve hazır beton sektörlerine yönelik soruşturmalarına devam eden Rekabet Kurumu 19 teşebbüse daha soruşturma başlattı. Fırsatçılara göz açtırmayan Rekabet Kurumu, ceza yağdırdı.
UZLAŞMAYA RAĞMEN DURMADILAR
Deprem bölgesinde çimento ve hazır beton ihtiyacına fırsata çevirmeye çalışanlar hakkında art arda şikâyet geldiğine dikkat çeken Rekabet Kurulu, fırsatçılara göz açtırmamakta kararlı olduğunu vurguladı. Aralık 2022'de başlatılan soruşturmada Ankara ve Kırıkkale illerinde faaliyet gösteren 17 hazır beton üreticisinin müşteri paylaşımı ve fiyat anlaşması yoluyla 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin incelendiği belirtilerek, "Soruşturmada ayrıca dört teşebbüs ile uzlaşma sağlanmış ve uzlaşma süreçleri sonucunda uzlaşma indirimi ile birlikte anılan teşebbüslere toplamda 3 milyon 942 bin TL tutarında idari para cezasına hükmedilmiştir" denildi.
3 ŞİRKETE 39.7 MİLYON
2023'ün ocak ayında Adana ve Osmaniye illerinde faaliyet gösteren hazır beton üreticileri hakkında da soruşturma açıldığı belirtilerek, "Söz konusu soruşturma kapsamında 3 teşebbüs (Ceyhan Hazır Beton İnşaat, Çimsa Çimento ve Oyak Çimento) hakkında yerinde incelemeyi engelledikleri gerekçesiyle toplamda 39 milyon 753 bin TL tutarında idari para cezası uygulanmıştır" denildi.
Rekabet Kurulu tarafından başlatılan bir diğer ön araştırmada ise Aydın ilinde faaliyet gösteren hazır beton üreticileri ile ilgili yapılan ön araştırmada 7 hazır beton teşebbüsü hakkında, yerinde incelemeyi engelledikleri gerekçesiyle 2 milyon 365 bin TL idari para cezası uygulandı.
DEPREM BÖLGESİ SIKI TAKİPTE
Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman'da faaliyet gösteren 46 hazır beton ve çimento üreticisinde yerinde incelemeler yapıldığı belirtilen açıklamada, bölgede faaliyet gösteren 17 teşebbüs hakkında soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Açıklamada, "Deprem bölgesi ile ilgili incelemelerimizi büyük bir kararlılıkla sürdürecek" denildi.