Tgrt Haber

Deprem sonrası dolar yükselir mi? İslam Memiş'ten çapıcı dolar yorumu: Seçim sonrasına dikkat

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
01 Mart 2023 15:29 - Güncelleme : 01 Mart 2023 15:43
Deprem sonrası dolar yükselir mi? İslam Memiş'ten çapıcı dolar yorumu: Seçim sonrasına dikkat

Yaşanan deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya çalışılırken ekonomiye maliyeti de konuşulmaya başlandı. Dünya Bankası’nın depremlerin 34,2 milyar dolarlık fiziksel hasara yol açtığını açıklamasının ardından gözler altın ve dolara çevrildi. Gelişmeler sonrası Dolar/TL kurunda yatay seyrin devam ettiği gözlenirken Finans Analisti İslam Memiş dolar kuruna ilişkin çarpıcı açıklamalar yaparak seçim sonrasına dikkat çekti.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ekonomiye olan etkileri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Dünya Bankası​ raporuna göre, Türkiye​'deki deprem​ hasarı maliyetinin 34,2 milyar doları aşması bekleniyor. Bu rakam Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 4'üne karşılık geliyor. Ekonomik zorlukların yaşandığı dönemlerde sert yükselişlerin yaşandığı dolar/TL​ kuru ise yatay seyrine devam ediyor. Uluslararası piyasalar da ise dolar, Çin ekonomisindeki iyimser havanın risk iştahını artırmasıyla beraber geriledi. Yurt içi piyasalarda doların yönünü ise siyasi atmosfer belirleyecek gibi görünüyor. Finans Analisti İslam Memiş doların görünümüyle ilgili değerlendirmelerini TGRT Haber ekranlarında paylaştı. 

ÇİN VERİLERİ DOLARA TALEBİ DÜŞÜRDÜ

Küresel piyasalarda, para politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ederken, Çin'de ekonomik aktivitenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi seviyelere çıkması risk iştahını artırdı. Bu gelişme sonrası değerli metallere talep artarken dolar talebi geriledi.  Teknik açıdan dolar endeksinde 105,5 seviyesi direnç, 104'ün destek konumunda olduğunu gözleniyor.

ENFLASYON YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDECEK

İslam Memiş, Türkiye ekonomisini depremden önce ve depremden sonra şeklinde ikiye ayırmanın daha doğru olduğunu ifade ederek bugünkü ekonomik koşullarda asgari ücretlilerin ve emeklilerin geçimlerinin güçlenebileceğini ifade etti. 

İslam Memiş şunları kaydetti:

“Benim kişisel değerlendirmeme göre, enflasyon yüksek kalmaya devam edecektir. Bu sadece Türkiye’ye has değil, tüm dünya ülkelerinde enflasyonda çok kolay bertaraf edilecek bir durum yok. Benim en çok korktuğum, dediğim gibi kuraklık ve gıda. Özellikle yaz aylarında gıda enflasyonu tarafında tedarik problemleri yaşarsak ve yaşayacağız gibi duruyor Bu da enflasyonu tetikleyen unsurların başında yer alıyor.”

"20 TL ÜZERİNDEKİ RAKAMLARI GÖRECEĞİZ"

“Bir de haziran ayından sonra Dolar/TL kuruna da bakmak lazım. Eğer burada tekrar 20 TL seviyesindeki rakamları görürsek ki göreceğiz gibi duruyor, bu da enflasyonu tetikleyen unsurlar arasında. Tabii ki enflasyon ne demek fakirlik demek. Enflasyon ne demek zorluk demek. Enflasyonun olduğu her yerde de enflasyonun çıkma sürecinde olduğu her zaman sizin alım gücünüz azalır.”

SEÇİM SONRASINA İŞARET ETTİ

"Türkiye Ekonomi​ Modeli devam ettiği için Kur Korumalı ve doğal sistemleri ile alakalı süreç hala devam ettiği için merkez bankaları bankaları kontrol altına aldığı için ve getirilere baktığımız zamanda insanların artık dövizden getirisi farklı enstrümanlardan biri neticesi olmayacağı veya oldurmaması gibi bir süreç olduğu için malum bu tarafa yönelme yok. Ama yine toplumun çoğuna baktığımız zaman da her fırsatta döviz almayı ya da farklı enstrümanlarla kendini korumaya çalışıyor. Bunu biraz fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Yani bir şekilde o enflasyonun karşısındaki gelirin değer kaybetmemesi için mücadelelerini sürdürüyorlar. Ancak döviz kurunda bir atak yaşanması ihtimali ile haziran sonrası evet tekrar bir kırılganlık mutlaka yaşanacaktır."

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...