Tgrt Haber

Deprem sonrası otomobil ve karavana talep patlaması! Bekleme süresi bir yıla dayandı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
27 Şubat 2023 11:25 - Güncelleme : 27 Şubat 2023 11:33
Deprem sonrası otomobil ve karavana talep patlaması! Bekleme süresi bir yıla dayandı

Otomobil sektörü 2020 yılından bu yana çip krizi ve küresel ekonomik sıkıntılar nedeniyle arz ve talep dengesizliği yaşıyor. Türkiye’de yaşanan depremlerin ardından arabalar sığınılacak bir alan olarak görülmeye başlandı. Araç satışlarında talep patlaması yaşanırken karavan satın almak isteyenler için bir yıl sonrasına gün veriliyor.

Pandeminin getirdiği ekonomik ortam ve çip kriziotomobil​ piyasasında arz ve talep dengesini bozdu.Türkiye’de büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından afetzedelerin birçoğu araçlarının içinde yaşamak zorunda kaldı. Yaşanan gelişmelerle beraber araç talebi artarken istedikleri sayıda otomobil ithal edemeyen firmalar araçları bayilere gelmeden daha yolda hatta üretim bandında satışa başladı. 

YATIRIM ARACINDAN SIĞINILACAK ALANA DÖNÜŞTÜ

Bir yatırım aracı olarak görülen otomobil deprem​ felaketinin ardından sığınılacak bir alan olarak görüşmeye başlandı. Bütçesi uygun olanlar sıfır araç satın almak için bayilere koştu. Yoğun talep araç stoklarının tükenmesine neden olurken bazı markalarda kotalar dolduğu için sipariş sırasına girilemiyor.

GÖLCÜK DEPREMİNDE TAVAN YAPMIŞTI

Otomobil pazarı 1999 Gölcük depremi sonrasında talepteki artışla satış rekoru kırmıştı. 1999'u 380 bin adetlik satışla tamamlayan otomotiv pazarı, 2000 yılında 620 bin adedi geçmişti. 

KARAVA TALEP PATLADI

Pandemi dönemi sonrasında karavan taleplerinden hızlı bir artış yaşanmıştı. Benzer bir talep patlaması depremlerin ardından ortaya çıktı. 2019 yılında 3 bin adet olan karavan satışları 2022 yılında dörde katlanarak 12 bin adeti geçti. Bu rakamın 2023 sonunda ise 15-16 bin adedi görmesi bekleniyor. Bazı karavan modellerinde alıcılara bir gün sonrasına gün veriliyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...