Depreme dayanıklılık testinin ücretini kim ödeyecek? Uzmanlardan kiracılara uyarı
Art arda meydana gelen depremler evlerin depreme dayanıklı olup olmadığı sorusunu da gündeme getirdi. Ancak depreme dayanıklılık testinin bir maliyeti var. Peki bunu ev sahibi mi yoksa kiracı mı ödeyecek? Avukat İbrahim Güllü, özel şirkete yaptırılan depreme dayanıklılık testinin maliyetini ev sahibinin ödemesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’yi sarsan büyük depremlerin ardından özellikle fay hatlarının geçtiği illerde vatandaşların en çok merak ettiği soru “Oturduğum bina depreme ne kadar dayanıklı?” Evlerin depreme dayanıklılık testinin yapılmasının maliyeti daire başı 10 bin ve üstü civarında olduğu tahmin ediliyor. Peki depreme dayanıklılık testinin maliyetini kiracı mı yoksa ev sahibi mi karşılayacak? Kiracı başvuruda bulunabiliyor mu? TGRT Haber’de Apartman Siye Yöneticileri ve Sakinleri Derneği Başkanı Avukat İbrahim Güllü, depreme dayanıklılık testinin maliyetinin ev sahibi tarafından ödenmesi gerektiğine dikkat çekti.
DEPREME DAYANIKLILIKTESTİNİ EV SAHİBİ ÖDEMELİ
Mevcut binaların mutlaka depreme dayanıklı olup olmadığının test edilmesi gerektiğinin altını çizen Güllü, “Kiracılar olağan giderlerden sorumlu. Deprem testi yaptırmak gibi giderler mülk sahipleri tarafından karşılanması gerekir. Kiracı böyle bir talepte bulunur ve ev sahibinden bu konuda olumlu bir dönüş olmazsa ev sahibine rücu edebilir. Kiracı noter veya iadeli taahhütlü, watsap, sms gibi kanalarla yani delil olabilecek yöntemlerle ev sahibine başvuru yapmalı. Yazıda ev sahibine bunu yaptırmazsanız kiradan düşeceğim ya da tahsile etmek üzere ihtaren size bildiriyorum şeklinde yazı yazmalı. Ev sahibinden olumsuz veya herhangi bir dönmüş olmuyorsa bu testi yaptırabilir” dedi.
SİTE YÖNETİCİLERİ DEPREME DAYANIKLIK TESTİ İSTEYEBİLİR
Güllü, site yöneticilerinin resen belediyeye başvurabileceğine dikkat çekerek “Site yöneticileri evlerin dayanıklı olup olmadığı konusunda özel şirketlere başvurup masrafı mülk sahiplerinden alabilir. Bina ve site yöneticileri bunu yapabilir, bu kararı alabilir” ifadelerini kullandı. Vatandaşların belediyeden çıkacak rapordan çekindiğini belirten Güllü, şunları söyledi: “Ev sahipleri rapor almak istemiyorlar, güçlendirmek ya da yıkmak gerekiyor denildiğinde buna uyulması gerekiyor, bu yüzden vatandaşlar çekiniyor. Yıkılan binaların birçoğunda kolon kesilmesi var, belediyelerin kolon kesilmesine bakmaları gerekiyor. Belediyeler, ilk önce iş yerlerini hızlıca kontrol etmeleri gerekir.”