Depreme dayanıklılık testinin ücretini kim ödeyecek? Uzmanlardan kiracılara uyarı

Art arda meydana gelen depremler evlerin depreme dayanıklı olup olmadığı sorusunu da gündeme getirdi. Ancak depreme dayanıklılık testinin bir maliyeti var. Peki bunu ev sahibi mi yoksa kiracı mı ödeyecek? Avukat İbrahim Güllü, özel şirkete yaptırılan depreme dayanıklılık testinin maliyetini ev sahibinin ödemesi gerektiğini söyledi. 

Depreme dayanıklılık testinin ücretini kim ödeyecek? Uzmanlardan kiracılara uyarı
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
22.02.2023
saat ikonu 17:18
|
GÜNCELLEME:
22.02.2023
saat ikonu 17:18

Türkiye’yi sarsan büyük depremlerin ardindan özellikle fay hatlarinin geçtigi illerde vatandaslarin en çok merak ettigi soru “Oturdugum bina depreme ne kadar dayanikli?” Evlerin depreme dayaniklilik testinin yapilmasinin maliyeti daire basi 10 bin ve üstü civarinda oldugu tahmin ediliyor. Peki depreme dayaniklilik testinin maliyetini kiraci mi yoksa ev sahibi mi karsilayacak? Kiraci basvuruda bulunabiliyor mu? TGRT Haber’de Apartman Siye Yöneticileri ve Sakinleri Dernegi Baskani Avukat Ibrahim Güllü, depreme dayaniklilik testinin maliyetinin ev sahibi tarafindan ödenmesi gerektigine dikkat çekti. 

DEPREME DAYANIKLILIKTESTINI EV SAHIBI ÖDEMELI 

Mevcut binalarin mutlaka depreme dayanikli olup olmadiginin test edilmesi gerektiginin altini çizen Güllü, “Kiracilar olagan giderlerden sorumlu. Deprem testi yaptirmak gibi giderler mülk sahipleri tarafindan karsilanmasi gerekir. Kiraci böyle bir talepte bulunur ve ev sahibinden bu konuda olumlu bir dönüs olmazsa ev sahibine rücu edebilir. Kiraci noter veya iadeli taahhütlü, watsap, sms gibi kanalarla yani delil olabilecek yöntemlerle ev sahibine basvuru yapmali. Yazida ev sahibine bunu yaptirmazsaniz kiradan düsecegim ya da tahsile etmek üzere ihtaren size bildiriyorum seklinde yazi yazmali. Ev sahibinden olumsuz veya herhangi bir dönmüs olmuyorsa bu testi yaptirabilir” dedi. 

SITE YÖNETICILERI DEPREME DAYANIKLIK TESTI ISTEYEBILIR 

Güllü, site yöneticilerinin resen belediyeye basvurabilecegine dikkat çekerek “Site yöneticileri evlerin dayanikli olup olmadigi konusunda özel sirketlere basvurup masrafi mülk sahiplerinden alabilir. Bina ve site yöneticileri bunu yapabilir, bu karari alabilir” ifadelerini kullandi.  Vatandaslarin belediyeden çikacak rapordan çekindigini belirten Güllü, sunlari söyledi: “Ev sahipleri rapor almak istemiyorlar, güçlendirmek ya da yikmak gerekiyor denildiginde buna uyulmasi gerekiyor, bu yüzden vatandaslar çekiniyor. Yikilan binalarin birçogunda kolon kesilmesi var, belediyelerin kolon kesilmesine bakmalari gerekiyor. Belediyeler, ilk önce is yerlerini hizlica kontrol etmeleri gerekir.”  

 

ETİKETLER
#ev sahibi
#kiracı
#Çekirdek enerjisi
#Geçmişte yaşadığımız anılar
#maliyet
#Ekonomi
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.