Tgrt Haber

Depremin Türk ekonomisine zararı hesaplandı: Tam 84 milyar dolar

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Bloomberg
13 Şubat 2023 11:31 - Güncelleme : 13 Şubat 2023 11:42
Depremin Türk ekonomisine zararı hesaplandı: Tam 84 milyar dolar

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye ekonomisine maddi zararları belli oldu. Yaşanan felaket sonrası ortaya çıkan alt yapı ve üst yapıdaki hasarın Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 10'una yaklaştığı ifade edilirken, 84 milyar doların üzerinde bir zararın ortaya çıkması bekleniyor.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki depremin ardından can kayıpları 29 bini aştı. Bununla beraber maddi kayıpların Türkiye​ ekonomisine olan zararı da ortaya çıktı. Amerikan merkezli haber sitesi Bloomberg zararın 84 milyar doların üzerinde bir rakama karşılık geleceğini yazarken Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) hazırladığı raporda benzer bir oran vererek depremlerin mali hasarının 84,1 milyar dolar düzeyinde olabileceği ifade etti.

10 İL ETKİLENDİ, BİNLERCE BİNA YIKILDI

Depremlerin ardından can kayıpları artarken 10 ilde büyük maddi hasar meydana geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kısa süre önce yaptığı açıklamada” Türkiye genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi. 

BLOOMBERG MADDİ HASARI HESAPLADI

1999 yılında İstanbul’da yaşanan depremin verileri göz önüne alınarak yapılan hesaplamaya göre, konutlarda yaklaşık 70 milyar 800 milyon dolar hasarın ortaya çıkması bekleniyor. Bloomberg’in haberine göre, milli gelirde 10 milyar 400 milyon dolar, işgücünde 2 milyar 900 milyon dolar kayıp ortaya çıkabilir. Hastane, okul, elektrik şebekeleri ve tüm alt yapıdaki zarar hesaba katıldığında ise 84 milyar dolarlık bir rakam söz konusu oluyor.

TÜRKONFED: DEPREMLERİN MALİ ETKİSİ 84 MİLYAR DOLAR

Öte yandan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Kahramanmaraş​'ta meydana gelen depremlerin ekonomiye etkilerini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Raporda, depremlerin mali hasarının 84,1 milyar dolar düzeyinde olabileceği ifade edildi.

Kaynak: Bloomberg

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...