Tgrt Haber

Depremler Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Büyüme tahminleri geriledi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
24 Şubat 2023 14:17 - Güncelleme : 24 Şubat 2023 16:11
Depremler Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek? Büyüme tahminleri geriledi

Türkiye 6 Şubat günü gerçekleşen deprem felaketi ile sarsılırken ekonomiye olan etkileri gün yüzüne çıkmaya başladı. Ekonomistlerin ilk hesaplamalarına göre depremin toplam maliyetinin 50 milyar doları aşacak. Ekonomik aktivitede beklenen yavaşlama dördüncü çeyrekte daha görünür hale gelirken 2023 yılı büyüme tahminleri yüzde 2,8 seviyesine geriledi.

Merkez üssü Kahramanmaraş​ olan iki büyük deprem​ 44 bini aşkın can kaybı neden olurken binlerce bina yıkıldı. Depremin yaralarının sarılması adına zarar gören bölgelerde yeniden yapılaşmaların kısa süre içinde başlayacağı bilgisi verildi. Afetten zarar gören iller Türkiye’de özellikle tarım alanında yüzde 14,5, ihracatta yüzde 8,5 civarında Türkiye​ ekonomisine katkısı sağlıyordu. Reuters anketine katılan ekonomistler depremlerin toplam maliyetini ve büyüme​ oranlarını değerlendirdi. 

BÜYÜMEDE BELİRGİN YAVAŞLAMA 

Reuters anketinde 2023 GSYH büyümesi için medyan tahmin yüzde 2,8 seviyesinde bulunurken tahminler yüzde 1,2 ila yüzde 3,9 arasında yer alıyor. Bu rakamlar büyüme oranlarındaki belirgin yavaşlamaya işaret ediyor. Reuters tarafından depremden önce yapılan ankette göre büyüme 0,2 puan gerilemiş durumda. Hükümetin ise depremlerden önce büyüme tahmini yüzde 5 civarındaydı. 

MALİYETİ 50 MİLYAR DOLARI AŞACAK

Ekonomistlerin ve ekonomi​ yetkililerin ilk hesaplamaları depremin toplam maliyetinin 50 milyar doları aşacağını gösteriyor, tahminler 100 milyar dolara kadar ulaşıyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...