Dersimiz israf: Sebze-meyveler çöpe değil sofraya gidiyor
Gıda ve tarım sektöründe Türkiye’nin ilk döngüsel ekonomi projesi, Diyarbakır Kayapınar Belediyesi tarafından başlatıldı. Proje kapsamında pazar yerlerinde çöpe gidecek olan sebze ve meyveler, tesislerde işlenerek kompost hâline getiriliyor. Bu kompost toprağın verimini artırmak için kullanılıyor. Ayrıca yenebilecek durumda olanlar ise konserve yapılarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.
Diyarbakır Kayapınar Belediyesi ve Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, sürdürülebilir tarım adına yeni bir iş birliğine gitti. ‘Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi’ ile pazar yerlerinde kalan artık gıda, torağın daha verimli hâle gelmesi için komposta, kullanılabilir olanların ise paketli gıdaya dönüştürülerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.
AK Parti İzmir Milletvekili ve AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı’nın desteğiyle başlatılan proje ile tarımsal kuraklığın etkilerinin azaltılması ve gıda israfının en aza indirilmesi hedefleniyor.
Pilot uygulaması Diyarbakır-Kayapınar Belediyesi sınırlarındaki pazar yerlerinde gerçekleştirilen proje çerçevesinde yaklaşık iki aylık bir sürede, günde ortalama üç ton ile toplamda 139 tonluk gıda, kompost üretimi için toplandı.
Proje kapsamında eylül ayına kadar 300 tona yakın atık gıdanın toplanması ve buna paralel 100 tona yakın kompostun üç aylık süreçte çiftçiye ücretsiz dağıtılması planlanıyor.
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞIYOR
Projeyi tüm Türkiye geneline yaygınlaştırmak istediklerini dile getiren AK Parti İzmir Milletvekili ve AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ceyda Bölünmez Çankırı “Sıfır Atık Projesi sayesinde gıda israfıyla yüzleşmekte ve mücadele etmekteyiz. Bunun yanı sıra sağlıklı gıdanın sürdürülebilirliğini sağlamak, su kaynaklarımızı elverişli kullanmak ve tarımı yeniden sürdürülebilir bir üretim modeli hâline dönüştürmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Bu konuların hepsine etki eden Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi’nin sürdürülebilir kriterlere sahip olması çok kıymetli. Pazar yerlerindeki gıda atıklarının farkındayız. Projemizin ana hedefinden şaşmadan, iyi ve kullanılabilir gıdalara bir şans daha vermemiz gerektiğine kanaat getirdik."
"Üretimi bin bir zahmeti içerisinde barındıran tarım ürünlerinin atık olmasına gönlümüz el vermeyince kompostla başlayan projemizin yanına bir de Aşevi Projesi ekledik. Kayapınar Belediyesi tarafından kurulan aşevi ile pazardan gelen iyi durumdaki sebzeleri değerlendirerek günlük 1.200 kişilik sıcak yemeği ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Yine kullanılabilir gıdaları raf ömrü uzun olan konservelere çevirerek gıda bankası vesilesiyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Topraktan Toprağa Üretim ve Pazarlama Kooperatifi olarak, böylesine önemli bir meseleyi ele alıp sistemli bir ilerleme kaydederek dünyada ve Türkiye’de bir ilki ve farklı bir kooperatif modelini meydana getirdik. Kooperatifimiz bu projeyle bir ekosistem kurarak yönetecek, toprağı onarıcı kompost temininin yanı sıra istihdam sağlayacak, gıda israfını önleyecek ve ihtiyaç sahiplerine ulaşarak sosyal fayda sağlayacaktır” dedi.
BİR EKOSİSTEM OLUŞTURDUK
Sosyal belediyecilik anlayışıyla bugüne kadar birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini belirten Kayapınar Kaymakamı ve Kayapınar Belediye Başkan V. Ünal Koç, Kompost Serim Alanı, Aşevi, Gıda Bankası ve Topraktan Toprağa Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ile kendine yetebilen bir ekosistem oluşturduklarını belirterek “Biz de belediye olarak tezgâh ücretlerinin azaltılması, mevsime göre çorba ve limonata servislerimizle kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Projemiz ile israfın azaltılmasını, organik atıkların geri dönüşümünün sağlanmasını, kadın istihdamının artırılmasını, ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek ve paketli gıda temini, tarımsal verimin artırılmasını ve çiftçilerimizin desteklenmesini amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
2.568 ADET KONSERVE DAĞITILDI
Pilot uygulama kapsamında Kayapınar Belediyesince aşevi kuruldu. Pazar yerlerinden toplanan kullanılabilir gıdalar burada gıda mühendisleri tarafından sıcak yemeğe dö-nüştürülüyor. Ayrıca bugüne kadar aşevi çalışanları aracılığıyla domates sosu, turşu, türlü, reçel gibi toplamda 3 tonluk 2.568 adet konserve ve paketli ürüne dönüştürüldü. Elde edilen ürünler ise Gıda Bankası aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Pişirme aşamasında ortaya çıkan artıklar ise kompost hâle getiriliyor.