Dev rafinerinin petrol tahmini korkuttu: Akaryakıtta 50 yılın en büyük krizi kapıda
Petrol fiyatları 2022 yılında Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle tarihi zirvesini gördü. Son haftalarda dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in artan vakalar nedeniyle kapanması enerji piyasasında düşüşe neden oldu. Brent petrol küresel ekonomideki büyüme endişeleri ve Çin etkisiyle son haftalarda 100-110 dolar bandından işlem görüyor. Araç sahipleri akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olan brent petrolün sakin seyrine bağlı olarak indirim beklerken Çinli petrol şirketinden fiyatları ateşleyecek açıklama geldi.
Çinli petrol ve doğalgaz şirketi Sinopec Corp ülkedeki COVID-19 salgınlarının kademeli olarak kontrol altına alınmasıyla ikinci çeyrekte rafine petrol ürünleri talebinin toparlanmasını bekliyor. Tüm yıl boyunca petrol tüketiminin pozitif büyümeye ulaşacağını ifade etti. Başkan yardımcısı ve yönetim kurulu sekreteri Huang Wensheng, şirketin COVID-19 vakalarının yeniden canlanması nedeniyle Çin'de talebin yavaşladığını, Ocak ve Şubat aylarında yüzde 90 olan rafineri kullanım oranlarının Mart ayında %85'e indirdiğini söyledi. Şirket petrol talebinin yılın ikinci çeyreğinde toparlanacağını açıkladı. Peki Çin etkisiyle petrol fiyatları artacak mı? Akaryakıt fiyatlarına zam gelecek mi?
ÇİN GERİ DÖNÜYOR: PETROL FİYATLARI ARTACAK MI?
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin, finans merkezi Şanghay da dahil olmak üzere Covid-19 vakalarının alevlenmesinin ardından karantina altına alındı ve bu da karayolu yüklerinin limanların tıkanmasına yol açtı. Asya’nın en büyük rafinerisi Sinopec'in operasyon yönetimi departmanı başkan yardımcısı Li Li, "Covid karşıtı önlemler rafine petrol ürünlerinin tüketimini kısıtladı. Ancak pandemi salgınının kontrol altına alınmasıyla birlikte petrol talebinin ikinci çeyrekte kademeli olarak yeniden başlamasını bekliyoruz" dedi.
Yetkililer "Şu anda Çin'deki 2022 yakıt tüketiminden eminiz. İkinci çeyrekteki toparlanma ılımlı olsa bile, tüm yıl büyümesi pozitif kalacak'' ifadelerine yer verdi. Petrol fiyatları, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in kısıtlamalarının ekonomik etkisi ve azalan yakıt talebi nedeniyle son haftalarda yatay seyretti. Ancak Çin’deki kapanmanın kademeli olarak kalkması ve fabrikaların tekrar faaliyete geçmesi petrol fiyatlarını yeniden ateşleyebilir.
GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI
Rusya Ukrayna Savaşı devam ederken petrol fiyatları hafta boyunca yatay seyrini korudu. Çin’deki salgın nedeniyle yaşanan kapanmanın getirdiği düşüş etkisini akaryakıt fiyatlarında göremeyen vatandaşlar güncel benzin ve motorin fiyatlarına odaklandı. İşte 28 Nisan güncel akaryakıt fiyatları:
28 NİSAN MOTORİN FİYATLARI:
- İstanbul (Avrupa): 22.04 TL,
- İstanbul (Anadolu): 22.06 TL,
- Ankara: 22.14 TL,
- İzmir: 22.15 TL.
28 NİSAN BENZİN FİYATLARI:
- İstanbul (Avrupa): 19 TL,
- İstanbul (Anadolu): 19.01 TL,
- Ankara: 19.1 TL,
- İzmir: 19.12 TL.
DÜNYA BANKASI PETROL TAHMİNİ: 50 YILIN EN BÜYÜK KRİZİ
Dünya Bankası Rusya Ukrayna Savaşı'nın emtia fiyatları üzerindeki etkisini açıklayan raporunda petrol fiyatları dikkat çekti. Raporda Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası fırlayan emtia fiyatlarının 2024 yılının sonuna kadar yüksek kalacağı belirtildi. Dünya Bankası Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nda, son iki yılda enerji fiyatlarındaki artışın 1973 petrol krizinden bu yana en büyük artış olduğuna dikkat çekildi.
Banka enerji fiyatlarının geçtiğimiz yıldan bu yana neredeyse iki katına çıktığına işaret ederken 2023 ve 2024'te gevşemeden önce bu yıl yüzde 50'den fazla artmasının beklendiğini söyledi. Banka'nın analistleri petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarının 2024 yılının sonuna kadar "tarihi yüksek seviyelerde" kalmasının beklendiğini açıkladı.