Tgrt Haber

Diyet ve tansiyona bire bir: Kilosu 200 liradan satılıyor

Editör: Merve Yaz / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
29 May 2024 11:50 - Güncelleme : 29 May 2024 11:51
Diyet ve tansiyona bire bir: Kilosu 200 liradan satılıyor

Dünya lideri olduğumuz kiraz üretiminde, erkenci ürünlerin hasadına başlandı ve üreticilerin yüzü gülüyor. Aydın’da bu yıl yaklaşık 120 bin ton kiraz rekoltesi ve 300 milyon dolarlık ihracat geliri bekleniyor. İç piyasada satılan kirazlar 50-60 TL arasında alıcı bulurken, ihracata giden yüksek kaliteli kirazlar 100-200 TL arasında satılıyor. Kanser, diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi günümüzün yaygın sağlık sorunlarıyla mücadelede önemli bir rol oynuyor.

Aydın’da erkenci kirazların hasadı başladı. Üreticilerimiz, bu yıl kirazdan umutlu ve oldukça memnun. Aydın’da bu yıl yaklaşık 120 bin ton kiraz​ rekoltesi ve 300 milyon dolarlık ihracat​ geliri bekleniyor. Aydın​ dağlarının bereketli yaylalarında çalışan çiftçiler, erkenci kirazları toplamaya başladı bile. İç piyasada satılan kirazlar 50-60 TL arasında alıcı bulurken, ihracata giden yüksek kaliteli kirazlar 100-200 TL arasında satılıyor. Bu da üreticilerin yüzünü güldürüyor ve onları oldukça motive ediyor.

KÖYLERDE GENÇ İŞÇİ BULMAK ZORLAŞIYOR

Ancak, üreticilerimiz bir yandan sevinç yaşarken, diğer yandan tarım sektöründe işçi bulma konusunda zorluk çekiyorlar. Köylerde genç nüfusun azalması, kiraz toplama işini daha çok yaşlı kişilere bırakıyor. Aydın’ın Köşk ilçesi ile İzmir’in Ödemiş ilçesi arasındaki yaylalarda çalışan kiraz işçileri, gün boyunca kiraz toplamak için adeta zamanla yarışıyor. Yevmiyeler 800 TL ile 1200 TL arasında değişirken, becerikli bir işçi günde 100 kilogram kiraz toplayabiliyor.

GÜNLÜĞÜ BİN LİRA

Bu yılki fiyatlardan memnun olduğunu, ancak işçi sıkıntısı yaşadıklarını belirten üretici​ Ahmet Nuri Demir, “Günlük bin TL veriyoruz, yine de kiraz toplamaya gelen olmuyor. Bu işçi sıkıntısı her yerde var. Bir yandan insanlar işsizlikten dert yanıyor ama kimse iş olmasına rağmen çalışmaya gelmiyor” dedi.

KİRAZIN FAYDALARI

Kiraz, yalnızca lezzetiyle değil, sağlık üzerindeki mucizevi etkileriyle de dikkat çekiyor. Kanser, diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi günümüzün yaygın sağlık sorunlarıyla mücadelede önemli bir rol oynuyor. Hipertansiyon hastalarının da dostu olan kiraz, tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor. İçeriğinde bulunan antosiyaninler ve polifenoller sayesinde kan basıncını düşürerek sağlığınıza destek oluyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...