Tgrt Haber

Doğal gaz faturaları nasıl düşürülüyor? Basit püf noktaları ile yüzde 40’a kadar inebilir

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
25 Eylül 2022 07:22 - Güncelleme : 25 Eylül 2022 07:31
Doğal gaz faturaları nasıl düşürülüyor? Basit püf noktaları ile yüzde 40’a kadar inebilir

Kış mevsiminin kendisini yavaştan hissettirmesi ile birlikte kombinin doğru kullanımı ile ilgili uzmanlar vatandaşları uyardı. Kabarık faturaların önüne geçecek püf noktalar ile faturalarınızı yüzde 40’a kadar düşürerek verimli bir şekilde ısınabilirsiniz.

Hava sıcaklarının yurt genelinde aniden düşüşü sonrasında kışa hazırlıklar başladı. Vatandaşlar da son dönemde zam gelen doğal gaz faturalarının düşük gelmesi için ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başlarken uzmanlardan basit ama faydalı püf noktaları geldi. İlk olarak kombi​ bakımları geliyor. Kombi bakımları yaşanan enerji krizi ile birlikte daha çok öne çıktı. Çünkü düzenli yapılan kombi bakımı hem konfor hem de  enerji tasarrufu​ açısında büyük önem taşıyor.

KOMBİNİZ DÜŞÜK ISIDA SÜREKLİ AÇIK KALMALI

Kış aylarında enerji tasarrufu nedeniyle kombiyi kapatmak yerine en düşük derecede açık tutmak en doğru yöntem. Çünkü kombi kapalı olduğu zaman mekanlar hızla soğuyor ve açıldığında önce duvarlar ısınmaya başlıyor. Bu süreçte kombi ortamı hızla ısıtabilmek için verimli aralıklı olan 50/30 sıcaklığında çalışmak yerine daha verimsiz yanma meydana gelen üst sınırlarda 80/60 sıcaklıklarında çalışmak zorunda kalıyor.

1 DERECE İLE YÜZDE 12 TASARRUF

Uzmanlar ayrıca ideal oda sıcaklıklarının oturma odalarında 20-22 derece olduğunu yatak odalarında ise 18-20 derece arasında olması gerektiğini ifade ediyor. Verimli ısınma için ideal oda sıcaklığı 21 derece olup, konfor şartı kişiden kişiye göre değişebiliyor ancak oda sıcaklığını 1 derece daha düşük ayarlamak yüzde 8 ila 12 yakıt tasarrufu sağlıyor.

RADYATÖRLERİN ÖNÜNÜ KAPATMAYIN

Odada ısının rahat yayılabilmesi için radyatör gibi ısıtıcı elemanların önlerini kapatmayın. Isı kaybının en fazla olduğu kapı ve pencere bölgelerinde ısı yalıtımı olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bulunduğunuz konumda varsa geceleri panjurları veya kepenkleri kapatarak enerji verimliliğini sağlayın.

KUMANDANIN YERİ BİLE FARK EDİYOR

Kombileri oda kumandasıyla kontrol etmek de verimli ısınma sağlamak için önemli bir etken. Bunun için en doğru konumun oturma odası olduğu biliniyor. Oda kumandasının sıcaklığı en sağlıklı şekilde ölçebilmesi için radyatör yanında veya yakında olması ve tercihen duvarda yerden belirli yükseklikte bulunması tavsiye ediliyor.

YOĞUŞMALI KOMBİ TERCİH EDİLMELİ

Evin metrekaresi ve çalışma sıcaklıklarında bağımsız olarak yoğuşmalı kombiler, konvansiyonel kombilere oranlar her zaman daha tasarruflu olmalarıyla öne çıkıyor. Eğer çalışma sıcaklıkları düşük ve/ veya radyatör sayısı fazla olursa bu verim daha da artıyor. Bu sebeple uzmanlar, veremli ısınma için hem çalışma prensibi hem de teknolojisiyle çok gelişmiş ve tasarruflu cihazlar olan yoğuşmalı kombilerin tercih edilmesini öneriyor.

  • Termostatik vana taktırın: Radyatörlere termostatik vana taktırmak yakıt tasarrufuna katkı sağlar.
  • Sıcak su derecesine dikkat edin: Sıcak suyunun ekonomi moduna ayarlanması ve gece uyurken oda sıcaklığının 1-2 derece düşük ayarlanması tasarrufa etki eder.
  • Tesisattaki su kaçağını engelleyin: Kombiye sık sık su eklemek gerekiyorsa, kaçak var demektir. Bu kaçağı gidermek gerekir.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...