Doğalgaz için dev adım
Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliğini sağlamak için önemli bir adım atıldı. Enerji Bakanlığı, yıl sonuna kadar yüzer LNG terminali gemilerinin devreye alınacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin kısa vadede doğalgazda arz güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlamak için düğmeye bastı. Bakan Berat Albayrak, yılsonunda yüzer LNG terminali diye de bilinen FSRU (floating storage and regasification) gemilerinin devreye alınacağını açıkladı. Edinilen bilgilere göre, iki adet FSRU'yla özellikle kış aylarında mevcut kaynaklardan herhangi birinde sıkıntı olması durumunda enerji kesintisi yaşanmayacak. Yıllık 1 milyar ile 500 milyon metreküp kapasiteye sahip olabilen terminallerin doğalgaz arz güvenliği için destek oluşturabileceği öngörülüyor.
YILBAŞINDAN İTİBAREN DEVREDE
Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'ndeki Uluslararası Enerji Ajansı'nınTürkiye Raporu Lansmanı'nda konuşan Bakan Berat Albayrak, Türkiye'nin özellikle doğalgaz konusunda önemli yatırımlara imza attığını hatırlatarak, "Doğalgaz depolamanın yanı sıra, yüzer LNG terminali diye de adlandırılan FSRU gemileri ve bölgesel yeni çeşitlendirilmiş boru hattı yatırımlarının, Türkiye'nin gaz piyasasının arz yönünü daha da iyileştirme yönünde yılbaşından itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık" diye konuştu.
DOĞALGAZ ALTYAPISINI İYİLEŞTİRECEĞİZ
Hedeflerinin 2019-2020 sürecinde doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesinin yapılması olduğunu dile getiren Albayrak, şöyle konuştu: "Enerji noktasında Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülkeyseniz, çok daha iyi ve verimlisini yapmak zorundasınız. Özellikle elektrik üretim ve dağıtımı konusunda, mevcut kurulu güç tesisatları noktasında iyileştirme, kamu ve özel noktasında önemli adımlar attık, atacağız. Tüm bu çerçevede enerjiyi ithal ettiğimiz bir ülke olarak her bir dolar, sent ve lira ne kadar kıymetli olduğu gerçeği bizim için büyük bir önem arz ediyor."
ÇEVREDEN TAVİZ VERMEYİZ
Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Albayrak, "Petrol ve gaz ihtiyacımızın yüzde 90-95'ini ithal ediyoruz. Öyle bir ülkeden bahsediyoruz ki bölge coğrafyasında hammadde rezervleri önemli miktarda. Türkiye'nin pazar ülkeleri için transit bir ülke olabilme, kaynak ülkeler için istikrarlı bir yol olabilme rolünü de çok sağlıklı oynaması, ihtiyaç anında hazır olması çok önemli. Türkiye'nin yeraltı ve maden zenginliklerini enerji sektörüne verimli bir şekilde kazandırmak yönünde adımlar atılacak. Son yıllardaki arama çalışmalarıyla özellikle yerel kömür konusunda yerli ve yeni stratejimiz çerçevesinde yeni teknolojilerle temiz teknolojiye entegre olmak koşuluyla daha yoğun şekilde çalışacağız ve projeleri hayata geçireceğiz. Çevresellikten taviz veremeyiz ama kimse Türkiye'den yerli kaynaklarını bir kenara koymasını beklemesin." Türkiye'nin halihazırda kişi başına karbon emisyonu üretimi noktasında çok aşağılarda olduğunu anlatan Albayrak, "Bu temiz ve yenilenebilir enerji kapasitesini mümkün olduğunca korumaya, bu yatırımları desteklemeye ve teşvik etmeye, mevcut yatırımları da, fosil yatırımları da mümkün olan en son temiz teknolojilerle desteklemeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
İLK İHALE 2000'DE YAPILMIŞTI
Boru Hatları Taşımacılık A.Ş. (BOTAŞ) 2000 yılında İzmit Körfezi'nde kurularak iki yıl faaliyette kalması planlanan "Yüzer LNG (liquid natural gas) Deniz Terminali" için uluslararası petrol ve doğalgaz kuruluşlarından teklif istemişti. Fakat ihaleye istenen şartlarda teklif gelmemişti. BOTAŞ 16 yıl sonra FSRU kurulumu için yerli ve yabancı yatırımcılarla tekrar görüşmeye başlamış, EPDK da yılın ilk çeyreğinde yüzer LNG terminallerine vize vermişti. Terminallerin Marmara Bölgesi'nde kurularak bölgedeki santralleri ve İstanbul'daki yoğun enerji tüketimini besleyebilecek.
BAKAN ALBAYRAK'TAN ENERJİ SEKTÖRÜNE ÇAĞRI
Bakan Berat Albayrak, 9-13 Ekim haftası yaklaşık 40 yıl sonra Türkiye'nin yeniden evsahipliği yapacağı Dünya Enerji Kongresi'ne enerji sektörü temsilcilerini davet etti.