Tgrt Haber

Doğalgazda son söz Türkiye'nin

11 Aralık 2015 20:57
Doğalgazda son söz Türkiye'nin

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırımlarının ardından harekete geçen ülkeler Türkiye'nin yanıtını bekliyor.

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırımlarının ardından İran, Suudi Arabistan, Katar, Azerbaycan, Mısır ve Türkmenistan ile gündeme gelen doğalgaz anlaşmaları 'alıcı' pozisyonunda olan Türkiye'nin elini güçlendirdi. Ülkeler arası rekabetin artması durumunda fiyatlar da düşebilir.

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krizin ardından Türk tarafının Katar-Azerbaycan hamlesi ve İsrail'den gelen 'Türkiye'ye gaz satabiliriz' açıklaması 'enerji piyasalarında yeni bir dönem mi aralanıyor?' sorusunu da beraberinde getirdi. Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği'nin (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'na göre yeni dönemde gazı satanların değil, alanların sözü geçecek.

Son dönemlerde dünya enerji piyasalarının sadece Ortadoğu'da değil küresel açıdan çok farklı dinamiklere göre tepkiler verdiğini anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, bu yeni düzende Türkiye, Rusya, İran, Suudi Arabistan, Katar, Azerbaycan, Mısır ve Türkmenistan gibi ülkelerin çok önemli roller oynayabileceğini söyledi.

FİYATLAR DÜŞECEK

Prof. Dr. Kumbaroğlu, Türkiye'de alternatif enerji seçeneklerinin ve farklı güzergahların son yıllarda ilk kez bu denli yüksek sesli tartışılmasının çok güzel bir gelişme olduğunun altını çizerek, “Gazda rekabetin kızıştığı ve fiyatların düşüş trendinde olacağı bir döneme giriyoruz. Rekabetçi dönemde satıcılardan ziyade alıcıların sözü geçerli olacak. Ayrıca, rekabetçi bir piyasada gazın jeopolitik silah olarak kullanılması da mümkün olmaz” dedi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...