Doğu ve Güneydoğu'ya 1 Kasım dopingi
Terör ve belirsizlik ortamı ile yatırımların askıya alındığı Doğu’ya 1 Kasım sonuçları umut oldu. Bölgede yarım kalan yatırımların devam etmesi, istihdamın artması ve ekonomik kalkınmanın hızlanması bekleniyor.
7 Haziran sonrası sandıktan çıkan belirsizlik ve patlayan terör olayları nedeniyle ekonomik olarak yıkılan Doğu ve Güneydoğu 1 Kasım’da umut buldu. 5 aydır bölgede baş gösteren terör olayları nedeniyle birçok yatırımcı güven ortamı bulunmaması nedeniyle yatırımlarını askıya almıştı. Birçok bölge esnafı da kepenk kapatmak zorunda kalmıştı. Bankalar ise Doğu ve Güneydoğu bölgelerine kredi musluklarını kapatarak, mevcut kredilerini de geri çağırmaya başlamıştı. Bölgenin ekonomik olarak kalkınması için 2012 yılında getirilen teşvik sisteminde bile 7 Haziran sonrası iptaller başlamıştı. 5 ay içinde alınan ve hem yatırım hem de istihdam açısından büyük önem taşıyan teşvik belgeleri bile bir bir iptal edilmişti.
KALKINMANIN TEMELİ
1 Kasım’da AK Parti’nin yeniden tek başına iktidara gelmesiyle ise bölgede sevinç yaşandı. Bugüne dek iktidara gelerek Doğu ve Güneydoğu bölgesine ekonomik ayrımcılık uygulayan tek parti olan AK Parti, bölgede yeniden umutları yeşertti. İşadamları AK Parti iktidarı ile birlikte Türkiye’nin güven kazandığını ve askıda olan yatırımların hayata geçeceğini söylediler. Terörün de bitirilerek bölgede huzurun hakim kılınacağına inandıklarını söyleyen bölgedeki iş çevreleri “Ekonomik kalkınmanın temeli 1 Kasım’da atıldı” görüşünde birleştiler.
İŞİMİZE GÜCÜMÜZE BAKMALIYIZ
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz: “Hiçbir Allah’ın kulu son süreçte yatırım yapmıyordu. Projelerini askıya alanların iktidar tercihinin ardından eli rahatladı. Askıya aldıkları projeleri yavaş yavaş hayata geçireceklerdir. Herkes artık işine, gücüne bakmalı. Bölge kalkınmalı.”
AK PARTİ BÖLGE İÇİN BİR FIRSAT
Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu: “Bu fırsat ekonomik tıkanıklığın önünü açacak. Bu süreç biraz zaman istiyor. Çevre ülkelerde yaşanan savaşların da durulmasıyla birlikte bölgenin refaha daha hızlı bir şekilde kavuşacağını düşünüyorum.”
DEV FİRMALAR YENİDEN GELİYOR
MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan: “7 Haziran seçimleri öncesinde yatırımlarını durduran ya da yavaşlatan büyük firmalar, oluşan istikrar ortamıyla bölgeye yeniden dönüyor. Pınar Et, Hakan Plastik, Flo ayakkabı grubu, Güllüoğlu baklava gibi bir çok büyük şirket, organize sanayide faaliyete geçmeye hazırlandıklarını duyuyoruz.”
YATIRIMLAR HIZ KAZANACAK
Mardin MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Nurettin Kasap: “1 Kasım sonuçları bölge ekonomisinde umut oldu. Oluşan istikrar tablosunun moraliyle yatırımların bölgede yeniden hız kazanacağını umut ediyoruz. Güvenlik sorunu da aşıldığında, bölgede yatırımlar patlama yapabilir.”
BANKALAR KREDİ MUSLUKLARINI AÇIYOR
Anadolu Aslanlar İşadamları Derneği (ASKON) Gaziantep Başkanı Hayri Önal: “7 Haziran sonrası esnaf ve işadamı tüm yatırımlarını bir anda kesti. Çoğu firma kepenk kapattı. Bankalar bölge işadamlarına kredi musluklarını kapattı. Günü gelmemiş kredi borçlarını erken tahsil etmek istedi. Bu bizi zora soktu. Şimdi seçim sonrası ortam biraz daha yumuşadı. Orta vadede bölgenin ekonomik olarak kalkınma göstereceğine inanıyoruz.”
9 AYDA 5.6 MİLYAR LİRALIK YATIRIM SÖZÜ VERİLDİ
2015 yılı Ocak-Eylül döneminde, öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 65.8 milyar lira olan toplam 3 bin 294 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendi. Düzenlenen belgelerde 101 bin 378 kişilik istihdam öngörüldü. Yatırım teşvik belgelerinin 5.6 milyar lirası Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu kapsıyor.
GAP 1 MİLYON HEKTAR ALANA ‘CAN SUYU’ OLACAK
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil 2019’da bölgede 1 milyon hektarı aşkın alanın suya kavuşacağını belirterek, sulamanın bölge ekonomisi açısından kaldıraç görevi gördüğünü söyledi. Karahocagil “Sulamada şu anda 440 bin hektara yaklaştık. 1 milyon hektarın ise altyapısına yönelik ciddi çalışmalar yapıldı. Bölge genelinde 900 kilometreyi aşkın ana kanalın yanı sıra su toplama alanları ve ana depolar yapıldı. Şu anda 170 bin hektar alanda ise şebeke inşaatları sürüyor. İnşallah 2019 gibi 1 milyon hektar alanı sulamada aşarak bölgenin sulama altyapısını dünya üzerinde önemli bir miktara ulaştırmış olacağız. Bu sulamalarla bölgenin dünyada önemli bir sulama ve gıda üssü hayalini gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.