Tgrt Haber

Dokuz ayın zirvesinde! Ons rüzgarı gram altını yükseltti, uzmanlar önemli tarihi verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İHA
18 Ocak 2023 14:39 - Güncelleme : 18 Ocak 2023 15:07
Dokuz ayın zirvesinde! Ons rüzgarı gram altını yükseltti, uzmanlar önemli tarihi verdi

Altının gram fiyatı 18 Ocak gününe durağan ve yatay seyirle başlamasının ardından ons tarafından aldığı destekle gün ortasında yeniden değer kazanmaya başladı. Ons altın küresel piyasalarda son dokuz ayın zirvesine çıkarken yatırımcı “Altın yeniden yükselecek mi? Sorusuna cevap arıyor. Uzmanlar ise yılın ikinci yarısına işaret ederek kazançların devam edeceğini ifade ediyor.

Yurt içinde altın fiyatları​ ons tarafında yaşanan yükselişlere ve dolardaki geri çekilmelere paralel olarak yeni yıla rekorla başladı. Rekor serisini sürdüren gram altın​ bin 160 TL seviyelerine kadar çıktı. Son iki gündür Japonya Merkez Bankası’nın aldığı karar altın fiyatlarını baskılarken ons altın​ bin 915 dolar seviyelerine yükseldi. Yurt içinde ise gram altın bin 153 liradan güne başladı. Çeyrek altın 1.890 lira, Cumhuriyet altını da 7.660 liradan satılıyor.

ONS DOKUZ AYIN ZİRVESİNDE 

Küresel piyasada ons altın fiyatı Nisan ayından beri en yüksek seviyesi 1915 dolara ulaştı. 2022 yılı Nisan ayından beri en yüksek seviyesine ulaşan ons altın 1915 dolardan işlem görüyor. Ons altındaki yükselişte ABD’de enflasyonun son ayda düşüşe geçmesiyle oluşan faizde yavaşlama beklentisi etkili oldu. Ons altın pandemi döneminin yaşandığı Ağustos 2020'de 2 bin doları aşmıştı.

ALTINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen 2023’ün 2022’den altın için daha iyi olacağı beklentisinin ortaya çıktığını ifade ederek altında yaşanacak yükseliş ve geri çekilmelerde faiz artışlarının ve onstaki hareketlerin etkili olacağını ifade etti. Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre, Ergezen şunları kaydetti: 

ALTIN FİYATLANMALARI FAİZ KARARLARINA BAĞLI

Faiz artırımları ne zamana kadar devam edecek ve faiz indirimlerine yönelik mesajlar ne zaman gelmeye başlayacak? Altının asıl takip edeceği nokta bu olacak, faiz tabanı olacak. Fed’den yapılan açıklamalar, merkez bankasının uygulayacağı politikalar dolar endeksini de etkiliyor. Bu anlamda ons altına bakarken dolar endeksini de çok yakından takip etmemiz lazım ki zaten kritik seviyeler olan 103 seviyesinin altındayız, 114’lerden 103’lere kadar geldik. Ons altında 1920’den 1900’lere kadar geldi. Birbirine kolerasyonu oldukça artmış durumda. Bundan sonraki dönemde de dolar endeksini takip ediyor olacağız. Enfl asyon verileri, işsizlik verileri de dahil, Fed üyelerinden açıklamalar, Fed’in faiz tabanına yönelik açıklamalar bütün bunların hepsi dolar endeksini etkileyecek, dolar endeksine de paralel korelasyonu yüksek bir ons altın göreceğimizi düşünüyorum. Ağırlıklı olarak fiyatlamalar buradan yapılacak. 

ALTIN, BU YILIN EN İYİ VARLIĞI

Ergezen, ons altının bu yılın en iyi varlıklardan bir tanesi olduğunu belirterek “Ama iyi fiyattan almak para kazandırır. Yatırımcıların alım seviyelerini iyi takip etmeleri gerekiyor. Ons altında gerçek bir yükseliş trendini özellikle faiz indirimlerinin ne zaman olacağına yönelik tartışmanın başladığı yılın ikinci yarısında görebiliriz” diye konuştu. 

GRAM ALTININ YÖNÜNÜ ONS BELİRLEYECEK

Ergezen gram altına yönelik olarak şunları kaydetti: Gram altına da paralel bakacak olursak, gram altında destek ve direnç seviyeleri vermekten bir miktar çekimserim çünkü artık burada da fiyatlamalar özellikle dolar/TL kurunun stabil olmasından dolayı ons altına paralel hareketler olduğunu görüyoruz. O yüzden son dönemde artık gram altın tarafında TL bazlı destek direnç seviyeleri vermektense ons altın bazında bakmak çok daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ons altındaki bir geri çekilme dolar endeksinde yukarı yönlü bir hareket demek. Dolar endeksindeki yukarı yönlü bir hareket, dolar/TL kurundaki yukarı yönlü bir hareket demek olacaktır.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, İHA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...