Dolar 6 ayın zirvesini gördü
Fed'in faiz artırımıyla hareketlenen dolar, enerji fiyatlarının artması, enflasyondaki yükseliş ve Rusya Ukrayna savaşının neden olduğu tedirginlikle 6 ayın zirvesini gördü. Dolar TL kuru 15.60 seviyesini test etti. İşte dolar, Euro ve döviz fiyarlarında 16 Mayıs güncel durum.
ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımı ile küresel piyasalarda değer kazanan doların TL karşısındaki yükselişi sürüyor. Dolar kuru 20 Aralık'tan bu yana ilk kez 15,60 seviyesini gördü.
Yüksek enflasyon, cari açıktaki artış ve enerji fiyatlarındaki yükseliş, Rusya-Ukrayna savaşı gibi jeopolitik etkenlerle güvenli liman haline gelmeye başlayan dolar, 16 Mayıs'a 15,5014 TL'den başladı. Dolar gün içinde 15,6622 seviyesini görerek 2022 yılının yeni zirvesini test etti. Euro ise şu anda 16,3466 TL seviyesinden işlem görüyor.
Rusya Ukrayna savaşından önce dolar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın müdahalesi (TCMB) müdahalelerinin ve dövize endeksli TL mevduatıyla 13,50 TL seviyesinde dengelenmişti. Ancak Fed'in faiz artırımı ile bozulan denge, doları hareketlendirirken, enflasyon rakamlarının yükselmesi, cari açıkta artış gibi nedenlerle dolardaki artış hız kazandı.
Geçen haftayı 15,47 liradan kapatan dolardaki artışın uzun vadeli olup olmayacağını, ödemeler dengesi istatistikleri, ABD'den gelecek perakende satış verileri, Euro bölgesindeki ekonomik veriler ve İngiltere'de TÜFE enflasyonu gibi gelişmeler belirleyecek.
CANLI DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ
DOLARIN DEĞERİ YÜKSELİYOR
ABD doları, zayıf Çin ekonomik verilerinin İngiliz sterlini ve Avustralya doları da dahil olmak üzere küresel para birimlerine zarar vermesiyle, gün içinde yirmi yılın zirvesine yakın seyrederek kazançlar elde etti.
Euro Pazartesi sabahı 1.0395 dolar seviyesindeydi, biraz daha düşüktü. Perşembe günü ulaştığı 1.0354 dolar seviyesinin biraz üzerindeki yeri, 2017 başından beri en düşük seviye olan euro dolar için analistler 1.0340 dolar seviyesinin çok önemli bir destek seviyesi olmasını bekliyorlar.
Çin ekonomisine en çok maruz kalan yüzde 0,68 oranında düşen Avustralya dolarında hareketler daha keskin oldu.
Türk lirası geçen yıl sonundaki yüzde 44'lük düşüşün ardından bu yıl da değerinin yüzde 14'ünden fazlasını kaybetti. Aralık krizinde, dolar 18.4 lira değerine dokunmış ve bu da merkez bankasının müdahalesine ve hükümetin TL mevduatlarını değer kaybına karşı korumaya yönelik “Kur Korumalı TL Mevduatı” planı gibi tedbirler açıklamasına yol açmıştı.
Gelişmeler sonrasında bankanın net döviz rezervleri Nisan sonunda 17 milyar dolardı.
DOLARIN VE YUANIN PAYI BÜYÜDÜ
Bu arada, doların bilanço daraltımına girmesi ve küresel çapta diğer para birimlerinin de önem kazanmasının bir sonucu olara IMF, SDR sepetinde dolar ve Çin yuanının ağırlığını artırdı.
IMF, ABD para biriminin ağırlığını yüzde 41,73'ten yüzde 43,38'e, yuan'ı ise yüzde 10,92'den yüzde 12,28'e yükseltti. Euro'nun ağırlığı ise yüzde 30.93'ten yüzde 29.31'e, yen yüzde 8.33'ten %7.59'a ve İngiliz sterlini yüzde 8.09'dan %7.44'e düştü.
IMF yaptığı açıklamada, yönetim kurulunun ağırlıklandırmayı 2017'den 2021'e kadar ticaret ve finansal piyasa gelişmelerine göre belirlediğini söyledi.