Tgrt Haber

Dolar, Euro, Sterlin! Fed kararı sonrası kurlarda son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
27 Temmuz 2023 12:42 - Güncelleme : 27 Temmuz 2023 12:48
Dolar, Euro, Sterlin! Fed kararı sonrası kurlarda son durum

FED faizleri beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırdı. Amerikan Merkez Bankası’nın aldığı karar sonrası gözler Dolar kuruna çevrildi. Küresel piyasalarda dolar endeksi gerilerken yurt içi piyasalarda kur güne artışla başladı. Euro ve Sterlin’de de yukarı yönlü hareketler gözleniyor.

Amerika Merkez Bankası Fed​, politika faizini analistlerin beklentisi doğrultusunda 25 baz puan artırdı. Böylelikle politika faizi, 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 5,25 - 5,50 aralığına yükseldi. Dolar​ küresel piyasalarda diğer merkez bankalarının faiz​ kararlarına bağlı olarak gerilerken TL karşından artışlarına devam ediyor. 

GÜNE ARTIŞLA BAŞLADI

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 26,9560 seviyelerinden işlem görüyor. Dün yatay bir seyir izleyen dolar/TL, günü önceki kapanışının hemen üzerinde 26,9356'dan tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.10 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 26,9560'tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 artışla 29,9330'dan, sterlin/TL de yüzde 0,3 değer kazancıyla 34,9710'dan satılıyor.

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ

Dolar endeksi perşembe günü 101 seviyesinin altına geriledi. Bu düşüşte Fed’in faiz artışlarına gitmesine rağmen Fed Başkanı Powell’in sözlü yönlendirmeleri etkili oldu. Powell net bir açıklama yapmadı. Toplantı sonrası şunları kaydetti: Gelecekteki toplantılarda faiz artırımı yapılması konusunda bir karar vermedik. Kararları toplantıdan toplantıya yaptığımız değerlendirmelerle alıyoruz. 

Haziran ayında enflasyon beklentilerin altında kaldı, ancak tek bir veriye bakarak karar alamayız. Daha geniş bir perspektiften bakarak, değerlendirerek karar vermemiz gerekli. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'nın kalıcı enflasyon ortamında faiz oranlarını daha da yükseltmesi bekleniyor. Dolar, Avustralya ve Yeni Zelanda doları karşısında en belirgin satış faaliyetiyle birlikte genel olarak zayıfladı.

Dolar, Euro, Sterlin! Fed kararı sonrası kurlarda son durum

EURO DOLAR KARŞI GÜÇLENDİ

Federal Rezerv'in federal fon oranını beklendiği gibi 25 baz puan artırmasının ardından genel dolar zayıflığından yararlanarak Euro hafifçe güçlenerek 1,1 doların üzerine çıktı. Euro/TL kuru ise 30 TL’nin üzerindeki seyrine devam ediyor. Euro Bölgesi’nden gelen zayıf PMI verileri piyasaları etkilemeye devam ediyor. 

STERLİN 15 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Fed Başkanı’nın güvercin tondaki konuşmaları sonrası Sterlin/Dolar kurunda da değişimler gözlendi. Sterlin 14 Temmuz'da ulaştığı 15 ayın en yüksek seviyesi olan 1.314$'a yaklaşarak 1.29$'ın üzerine çıktı. Sterlin/TL kuru 34,98 TL seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...