Tgrt Haber

Dolar güçlü, altın baskı altında! FED belirsizliği piyasaları telaşlandırıyor

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, AA
19 Haziran 2023 09:44 - Güncelleme : 19 Haziran 2023 09:47
Dolar güçlü, altın baskı altında! FED belirsizliği piyasaları telaşlandırıyor

ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikalarına ilişkin belirsizlikler yeni haftada negatif seyir oluşturdu. FED bu yıl faiz indirimi olmayacağını belirtirken bu mesaj karşısında doların güçlü durduğu belirtildi. Doların altına olan baskısı yatırımcıları piyasaları daha çok yakından takip etmeye zorluyor. Yeni haftada para politikaları belirsizliği sürse de altın, dolar ve euroda son durum merak edildi. 19 Haziran altın, dolar ve euro fiyatlarında son durum...

ABD Merkez Bankası​ (FED) beklentiler dahilinde politik faizini yüzde 5-5.25 seviyesinde sabit tuttu, piyasalarda ani değişim oldu. FED​ yetkilileri bu yıl faiz indirimi olmayacağı mesajını verdi. Bu mesaj etkisinde dolar diğer para birimleri karşısında güçlü duruşunu devam ettirdi.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yeni haftaya negatif bir seyirle başlarken, Fed Başkanı Jerome Powell​ ve diğer Fed yetkililerinin hafta boyunca yapacağı sözle yönlendirmeler yatırımcıların odağına yerleşti. Para politikalarına yönelik belirsizliklerin devam etmesi piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Cuma günü açıklamalarda bulunan Fed yetkililerinin açıklamalarındaki "şahin" ton pay piyasalarında satış baskısının artmasına neden olurken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, çekirdek enflasyonun hareket etmemesinin rahatsız edici olduğunu, muhtemelen biraz daha sıkılaşmanın gerekeceğini belirtti. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de gelecek verilerin talep yavaşlamasının enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürdüğünü teyit etmemesi halinde daha fazla faiz artışı yapılması konusunda rahat olduğunu ifade etti.

Dolar güçlü, altın baskı altında! FED belirsizliği piyasaları telaşlandırıyor

Makroekonomik veri tarafında ise ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, haziranda aylık bazda 4,7 puan artışla 63,9'a yükselirken, son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Kısa vadeli enflasyon beklentileri haziranda yüzde 4,2'den yüzde 3,3'e inerek Mart 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydederken, uzun vadeli enflasyon beklentileri yüzde 3 oldu.

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini yüzde 74 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülürken, Powell'ın çarşamba günkü açıklamalarının piyasa beklentilerini etkilemesi bekleniyor.

DOLAR'DA AZ YÜKSELİŞ

Yurt içinde cuma günü satış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 0,36 altında 5.475,48 puandan tamamladı.
Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,2 azalışla 23,6197'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 23,6510 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu ve tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.450 ve 5.350 seviyelerinin destek, 5.500 ve 5.600 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.

ALTIN VE EURO FİYATLARINDA SON DURUM

Yeni haftaya başlangıçta altın ve Euro fiyatları da merak edildi. 16 Haziran Cuma Gram altın, alış 1.481 TL, satış 1.493 TL seviyelerindeydi. Gram altın şu sıralarda 1.486,902 TL seviyelerinden işlem görüyor. Euro ise 25,86 TL seviyelerinde işlem görüyor.

Kaynak: TGRT Haber, AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...