Tgrt Haber

Dolar TL'de yeni zirve, 29 seviyesini aştı! Sınırlı yükseliş tarihi fiyatlamaları getirdi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber, Reuters, Anadolu Ajansı
12 Aralık 2023 10:15 - Güncelleme : 12 Aralık 2023 10:27
Dolar TL'de yeni zirve, 29 seviyesini aştı! Sınırlı yükseliş tarihi fiyatlamaları getirdi

Dolar tarafında üç aydır süregelen günlük sınırlı yükseliş zirveyi getirdi. Dolar 29 TL’yi aşarak tarihi rakamı gördü. Yabancı fon akışı ile aralık başında sakin seyir izleyen dolar Fed toplantısı öncesinde hareketliliğini sürdürüyor. Euro fiyatları ise, 31 TL'nin üzerinde işlem görüyor.

Aralık ayının başında durgun seyir izleyen Dolar/TL güne rekor fiyatlamayla başladı. Üç aydır süren sınırlı yükseliş bugün itibariyle rekor tazeledi. . Dolar​ 29 TL’yi aşarak tarihi zirveleri görürken, analistler doların Fed​ toplantısı öncesinde gelen sinyallerle değişim gösterdiğini belirtiyor. Sabah saatlerinden itibaren dolar 29,0115 seviyelerinde gişlem görüyor.Euro​ fiyatları ise, 31 TL'nin üzerinde fiyatlıyor. 

YILBAŞINDAN BERİ DEĞER KAYBETTİ

Dolarda 3 aydır sınırlı yükseliş yaşanırken, yılbaşından bu yana yüzde 35,5 değer kaybetti.

EURO'DA YATAY SEYİR

Euro fiyatları da sığ piyasada en yüksek 31,3600 TL'yi görürken; şu dakikalarda yüzde 0,07 düşüşle 31,1924 TL seviyesinde bulunuyor. İngiliz sterlini ise aynı dakikalarda 36,4728 TL seviyesinde işlem görüyor.

Dolar endeksi, şu dakikalarda yüzde 0,16 oranında yükselişle 104,17 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise şu sıralarda 1,0765 seviyelerinde hareket ediyor.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 25,64 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 38,44 seviyesinde bulunuyor.

MERKEZ BANKALARI KÜRESEL PİYASALARIN ODAĞINDA 

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin varlık fiyatlarındaki oynaklığı artırabileceğini belirterek, piyasa beklentisinin enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyonun aylık bazda değişim göstermeyeceği ve yıllık yüzde 3,1 olacağı yönünde olduğunu söyledi.

Enflasyon verileri öncesi New York Fed, kasım ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi kasımda yüzde 3,4 ile Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in martta faiz indirimlerine başlama ihtimali yüzde 50'ye çıkarken, söz konusu indirime mayısta başlama ihtimali ise yüzde 80 seviyesinde bulunuyor.

Fed'in bugün başlayacak ve kararları yarın açıklanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulmasına kesin gözüyle bakıldığını aktaran analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinin de büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Analistler Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bu hafta gerçekleştireceği toplantıda faizleri sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını hatırlatarak, bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerinin Avrupa pay piyasalarında da oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise İngiltere'de işsizlik oranı, Avro Bölgesi ve Almanya'da ZEW endeksleri, ABD'de enflasyon verileri ve hazine bütçe dengesi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.600 ve 7.550 puanın destek, 7.800 ve 7.900 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ekim ayı dış ticaret endeksi

10.00 İngiltere, ekim ayı işsizlik oranı

13.00 Almanya ve Avro Bölgesi, aralık ayı ZEW endeksleri

16.30 ABD, kasım ayı TÜFE

22.00 ABD, kasım ayı hazine bütçe dengesi

 

 

Kaynak: TGRT Haber, Reuters, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...