Tgrt Haber

Dolar ve altın yükselir mi? İslam Memiş, '500 baz puan faiz de kar etmez' dedi pik için tarih verdi

05 Nisan 2022 17:10 - Güncelleme : 05 Nisan 2022 17:34

Türkiye’nin enflasyon sorunu giderek büyüyor. Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 61,14’ü görerek 20 yılın zirvesine oturdu. Enflasyonist ortadam güvenli liman arayan yatırımcının gündeminde ise dolar ve altın fiyatları ile kripto paralar var. Ekonomist İslam Memiş, ekonomi için kritik yorumlarda bulunurken 'Altın ve dolar artacak mı?' sorusunu da cevapladı.

Piyasalar dün açıklanan enflasyon rakamlarının etkisinde yönünü belirlemeye çalışıyor. Mart ayı enflasyon rakamı, bir önceki aya oranla yüzde 5 artarak yıllık bazda yüzde 61,14’ü gördü. Güne dolar, Euro ve borsa yukarı yönlü hareketlerle başlarken altının dünkü yükselişi yerini düşüşe bıraktı. Kripto paralar ise kritik seviye olan 45.500 dolar seviyesini aşıp 46. 615 seviyesine çıktı. Peki yüksek enflasyon altın ve dolar fiyatlarını nasıl etkileyecek? Kripto paralar daha yükselecek mi? Kapalıçarşı’da piyasaların nabzını turan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, TGRT Haber’de önemli tespitlerde bulundu. 

VATADAŞIN HİSSETTİĞİ YÜZDE 120

Enflasyon rakamlarında artışın yılsonuna kadar devam edeceğini belirten Memiş, resmi rakamın yüzde 60’ın üzerinde olduğuna dikkat çekerek “Ortada vatandaşın yüzde 120’den fazla hissettiği bir enflasyon rakamı var. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Pek çok ülke topu enflasyon konusunda Rusya’ya atıyor ancak bu konuda sorumluluk alınması gerekiyor” dedi. Memiş, enflasyonun boyutunu şu sözlerle özetledi:

“Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 450-500 baz puanlık bir faiz artırımı yapsa da artık enflasyon önüne geçilemeyecek hal aldı. Mayıs ve haziranda yükselişler devam edecek. Enflasyon yeni zirveleri görecek. TCMB kendini revize etmek zorunda kalacak. Şu ana kadar enflasyonun ne pik seviyesini gördük ne de TL’nin dip seviyesini gördük.”

“500 BAZ PUANLIK FAİZ ARTIRIMI BİLE ÇÖZMEZ”

“TL’ye duyulan güven rezervlerine ne oldu?” diye soran Memiş, acil olarak her kesimin bir araya geldiği bir çalıştay düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Memiş, “Burada problem var” diyerek bunun siyasi bir problem haline gelmemesini umut ettiğini kaydetti. TCBM’nin daha önceki aylarda faizleri sabit tuttuğunu hatırlatan Memiş, bu aya yönelik tahminlerini şöyle ifade etti:

Faiz artırımına ilişkin bir beklentim yok. Mayıs’ta Amerikan Merkez Bankası (Fed) 50 baz puanlık bir faiz artırımı yapacak, doların değeri artacak. O zaman ne olacak? TCMB, önceden 100 ya da 150 baz puanlık faiz artırımı ile bu süreci yönetebilecekken şu anda 450-500 baz puanlık bir artırım bile bu sürecin önüne geçmez. Herkesin bir kırmızı çizgisi var. Siyasetin faiz hassasiyeti var, Merkez Bankası da bu risklerden dolayı faiz artırımı yapamıyor. Piyasalarda yükselen bir enflasyon var. İçinden çıkılamayacak bir hal aldı.”

“Artık kiralama sistemi değişecek” diyen Memiş, uzun vadeli kiralama modelinin ortaya çıkacağını söyledi. İnsanların 5 yıllık ya da 10 yıllık kontratlar yapacağını kaydeden Memiş, ev almanın ise artık hayal gibi bir şey olduğunu kaydetti.

DOLAR FİYATI NE OLUR

İslam Memiş, Nisan ayının altın ve dolar almak için fırsat olduğunu Eylül'e kadar bir yükseliş sürecinin yaşanacağını söyledi. Memiş "Borcu olanlar, elinde nakti olanlar bu firsatı değerlendirebilir. 'Dolar/TL kuru yüksek gelen enflasyon rakamlarına rağmen 14,70 seviyesini test edip tekrar 14,68 konuma geldi. Bu yüksek enflasyona rağmen doların baskılanması sağlıklı mı? Bence değil. Günün birinde patladığı zaman fena patlar. O eski seviyeler, Aralık ayındaki 17 – 18 TL rakamları geri dönebilir. Dolar/TL kurunda ciddi bir baskılanma var" dedi. 

ALTIN FİYATI EYLÜLE KADAR ARTAR

Memiş altın fiyatıyla ilgili yorumunu da şöyle paylaştı:

''Ons altın 1.925 seviyesi kritik. Bu seviyeden aşağı sarkarsa 1.880 seviyesi yukarı çıkarsa 1.960 dolar seviyesi geliyor. Bu bant aralığında gezinen ons altın yeni bir haber akışı bekliyor. Nisan ayında barış hikayesi piyasaları manipüle edecek. Mart ayında korku ve algıyla yatırımcıya yüksekten alım yaptıranlar Nisan ayında barış haberleri ile operasyon yapacak.''

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...