Tgrt Haber

Dolarda beklenen olmadı! Faiz 2,5 baz puan artmasına rağmen yerinde saydı! Piyasaların kalbi Kapalıçarşı'daki son durum

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
21 Temmuz 2023 09:21 - Güncelleme : 21 Temmuz 2023 09:56

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Para politikaları kurulu 250 baz puan faiz artışına giderek, faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 17.5'e çıkardı. Bu durum piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Faiz kararın açıklandığı gün dolarda artış yaşanmadı. Faiz kararı öncesi, Türkiye'deki piyasaların kalbi olan Kapalıçarşı'da döviz büroları oldukça sakindi.

Merkez bankasının 250 baz puan faiz​ artışını piyasalar olumlu karşıladı.  Herkes dolar​ acaba çıkar mı diye düşünürken, tam aksi oldu. Kapalıçarşı'da güne 27 lira 20 kuruşla başlayan dolar, kapanışa doğru 27 lira 18 kuruşa düştü.

GERÇEK SEVİYESİNİ BULDU 

Finans Analisti Adnan Kapucak, şunları söyledi: “Ses çok ciddi bir hareket yaşamadı. Gördüğünüz gibi 27,20'lerdeydi dolar faiz öncesi. 26,20'den 27'ye gitmesinin tek sebebi faizleri 500 puandan 250 puana zaten anketlerde düşüş yaşadık. Bu etkiledi zaten. Ama sen dolar alayım çok yukarı gider diye düşünüyorsan zaten bunlar satın alındı. Vatandaş düşmeyecek yukarıya gidecek gözüyle satmıyor dolarını. Dolar artık seviyesini buldu demek. 27'nin üzerindeki bu seviyelerde bankadan alıcı olmadığını gördü.” 

Dolarda beklenen yükseliş olmadı

DOLARDA YIL SONU BEKLENTİSİ 31 LİRA 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Sait Bakistanlı, “Bir kaç gün öncesine kadar merkez bankasının 500 baz puan değil de 200-250 baz puan arttırma olasılığını piyasa zaten fiyatlandırdı. Yalnız benim beklentim değil bir çok bankanın beklentisi yıl sonuna kadar doların 31 lira olması. merkez bankasının elinde sadece faiz koridoru var.  Yani bunu kullanıyor şu an için. Birde sıcak para akışı gerekiyor. Yaz sezonunda olduğumuz içinde turizmle gelen bir döviz akışı var bu biraz likitideyi artıyor. Piyasayı biraz rahatlatıyor açıkçası. Biraz daha satış gelebilir. 26,50'lara tekrar geri dönüş yapabiliriz. Zaten 77 buçuk 28 çok ciddi satış yeri. Buradan satan mevduata geçecektir. Kur korumaya geçecektir” dedi. 

BEKLENEN YÜKSELİŞ YAŞANMADI

Anons merkez bankasının açıkladığı 250 baz puanlık faiz artışının ardından Kapalıçarşı'da döviz büroları hafifte olsa yukarı yönlü tepki verdi. 27 lira 40 kuruşa kadar çıktı. Ancak dakikalar ilerledikçe doların ateşi söndü 27 lira 30 kuruşa kadar geriledi. Akşam saatlerine doğru bu düşüş devam etti. Kapalıçarşı'da 27 lira 18 kuruştan güne başlayan dolar, 27 lira 13 kuruşa kadar geriledi. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...