Tgrt Haber

Altın ve dolar fiyatında gözler ABD'den gelecek veride: Saatler kaldı...

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: Anadolu Ajansı
10 Haziran 2022 11:10 - Güncelleme : 10 Haziran 2022 14:00
Altın ve dolar fiyatında gözler ABD'den gelecek veride: Saatler kaldı...

Döviz kurlarının ekonomideki yeni adımlara vereceği tepki takip edilirken yurt dışındaysa ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları ve ABD'nin mayıs ayı enflasyon verileri gözleniyor. Dün akşam 17,29 TL seviyelerinden 16,64 TL seviyelerine kadar düşen dolar bugün 17,20 TL’den yoluna devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca dün akşam Türkiye ekonomi modeli​ çerçevesinde atılacak yeni adımlar silsilesinin paylaşılacağının duyurulmasının ardından, döviz kurlarında inişli çıkışlı grafik devam ediyor.

Türk Lirasının değerini artırma ve enflasyonu düşürme amacıyla atılan ekonomi adımlarının ardından dolar saat 11:15 itibarıyla 16,20 TL; Euro 18,30 civarında seyrediyor.

ABD'nin bugün açıklanacak enflasyon​ verileri öncesi küresel piyasalarda, yüksek oynaklıkla birlikte satıcılı seyir sürüyor.

ABD ENFLASYONU​ BEKLİYOR

Bugün açıklanacak ABD'nin mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi öncesi küresel çapta risk iştahı azaldı.

ABD’de enflasyon martta yüzde 8,5 ile 41 yılın zirvesini görmüş, nisanda ise yüzde 8,3'e gerilemişti. Mayıs ayı enflasyon verisinin yüzde 8,3 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelen verilerin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşleri güçlendireceği, bunun da piyasalarda satış baskısının sürmesine neden olabileceği öngörülüyor.

YELLEN: RESESYON BEKLEMİYORUM

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün yaptığı açıklamada, en çok odaklandığı konunun enflasyon olduğunu belirterek, "Daha yüksek enerji ve gıda fiyatları riskleri görüyorum. Ekonomik büyümenin de yavaşlamasını bekliyorum ancak resesyon yaşayacağımızı düşünmüyorum." dedi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında hafta başından bu yana etkili olan satıcılı seyir devam etti. Haftalık işsizlik başvurularının 229 binle beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından Dow Jones endeksi yüzde 1,94, S&P 500 endeksi yüzde 2,38 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,75 geriledi. Artan risk ortamında dolara olan talebin arttığı görülürken, dolar endeksi dün 103,4 ile 3 haftanın en yüksek seviyesini test etti. Tahvil piyasasından ise çıkışlar sürdü ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,07 ile bir ayın en yüksek seviyesini gördü.

EURO TL KURUNDA ‘FAİZ KARARI’ GÜNDEMİ

Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün beklentiler doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, temmuz ve eylülde faiz artırımı sinyali verdi. Varlık alımlarının Temmuz'da biteceğini duyuran banka, enflasyon beklentilerini de yukarı yönlü güncelledi.

Kararın ardından açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyon baskısının genişlediğini, yüksek enflasyonun herkes için büyük zorluk olduğunu söyledi. Temmuzda 25 baz puanlık faiz artırımının planlandığını, söz konusu artırımlara eylülde enflasyon tahminlerine göre devam edeceklerini vurgulayan Lagarde, "Eylül tahminleri 2024 enflasyonunu yüzde 2,1 veya daha yüksek gösteriyorsa faiz artışı 25 baz puanın üzerinde olabilir." ifadelerini kullandı.

ECB'nin enflasyonist risklerin sürdüğüne işaret etmesi ve hızlı faiz artırımlarına kapıyı aralaması ile "şahin" yorumlanan toplantısının ardından Almanya, İtalya ve Fransa'da tahvil faizleri hızlı yükseldi, pay piyasaları geriledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...