Tgrt Haber

Dolarda makas kapandı, 3'lü kur dönemi sona erdi! Uzman isim yorumladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Dünya Gazetesi
22 Haziran 2023 09:41 - Güncelleme : 22 Haziran 2023 10:20
Dolarda makas kapandı, 3'lü kur dönemi sona erdi! Uzman isim yorumladı

Seçimlerden önce artan belirsizlik ortamında dolar kuru yukarı yönlü hareketlerine devam etti. Ekonomi yönetiminin belli olmasıyla çoğunlukla yatay seyir izleyen dövizde 3 farklı kur ortaya çıktı. Merkez Bankası faiz kararı öncesinde dolar kurunda makas neredeyse kapanırken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk önemli açıklamalar yaptı.

Seçimlerden önce Merkez Bankası​, bankalar ve Kapalıçarşı arasında oluşan 3’lü kur makası rasyonel politikalara dönüşün etkisiyle kapandı. Yeni ekonomi yönetimine güven piyasalarda karşılık bulurken uzmanlar kurlarda normalleşme görüldüğünün altını çizdi. 

DÖVİZ TALEBİ AZALDI

Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberine göre, bankacılık kaynağı, “Bankacılık sisteminin rahat bırakılmış olması buna ek olarak TL mevduat faizlerinin yüzde 50’lere çıkmış olmasının etkisiyle döviz talebi azalmış durumda. Bir miktarda olsa dövizde çıkışların hızlandığını görüyoruz. Bu da dövizin üzerinde oluşan baskıyı hafifletiyor. Ancak yine de temkinli olmak lazım kalıcı olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

BAYRAM SONRASI KURLAR NASIL ŞEKİLLENİR?

Merkez Bankasının vereceği faiz​ kararıyla ilgili de konuşan Yıldırımtürk, “Merkez Bankası’nın faiz artıracak döviz düşecek söylentisine de katılmıyorum. Faizin yüzde 14’e yükseltilmesini bekliyorum. Kademeli bir faiz döngüsü olacağını düşünüyorum. Bayramdan sonra doların 25 lira seviyelerine çıkmasını bekliyorum” dedi.

Bankacılık kaynakları da Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 20’lere yükseltmesini ve faiz artırım döngüsüne girildiği mesajının verilmesini beklediklerini belirtiyor. Aksi takdirde piyasada çok sert bir tepki olacağını söyleyen bankacılık kaynağı, Merkez’in faiz kararı ve vereceği mesajlar karşılık bulmaz ise Türkiye’ye şans vermek isteyen yabancı yatırımcının hayal kırıklığına uğrayacağını söylüyor.

Dolarda makas kapandı, 3'lü kur dönemi sona erdi! Uzman isim yorumladı

YABANCI YATIRIMCI ALIŞ TARAFINDA

Görüşlerine başvurduğumuz bankacılık kaynağı, Merkez Bankası’nın yabancı yatırımcılarla temasa geçtiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti- “Yatırımcılar Merkez Bankası’na şans verme eğiliminde. Merkez Bankası bugün vereceği faiz kararında beklentileri karşılayan bir faiz artırımı ve söz konusu sürecin devamı konusunda mesaj verirse bu yatırımcılar belirsizliği iyice bitirecektir.

Yabancı yatırımcı satış tarafında olmak istemiyor. Ancak alış tarafında olmak içinde atılan adımları görmek istiyor. Genel tavrın şimdilik nötr kalma yönünde olduğunu söyleyebilirim. Yabancı yatırımcının gelmesiyle birlikte dolarda bir miktar düşüş olabilir ancak hisselere dönüş için biraz daha zaman olduğunu düşünüyorum.”

Kaynak: Dünya Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...