Dolarda plan değiştiren tahmin! Sonbahar rüzgarı dövizi vuracak
Dolar ve euro fiyatlarında düşüşün sebeplerini değerlendiren Ekonomist Dr. Rahmi İncekara, yaz aylarında turizm, ihracat ve IMF’den gelecek olan serbest çekim hakkı ve küresel cephedeki pozitif tablo ile dövizdeki gevşemenin süreceğini ancak eylül ayının gelmesiyle bu eğilimin tersine döneceğini belirtti.
SİNEM ERYILMAZ | EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’nin dış ticaret açığı yaz aylarında gerilemeye devam ediyor. Turist akımının da hızlanması, cari açığın azalması dolar fiyatlarında rüzgârı tersine döndürdü. Öte yandan dolar beklentilerin üzerinde gerçekleşen temmuz ayı enflasyon verisi sonrasında uzun bir süre sonra 8,29 seviyelerine kadar geriledi. Yıllık TÜFE yüzde 18,95 ile politika faizine dayanırken, bazı analistlere göre TCMB'den kısa vadede faiz indirimi gelmeyeceğine dair beklentisi doların düşüşünde etkili oldu.
Dolar ve euro fiyatlarında düşüşün sebeplerini değerlendiren Ekonomist Dr. Rahmi İncekara yaz aylarında turizm, ihracat ve IMF’den gelecek olan serbest çekim hakkı ve küresel cephedeki pozitif tablo ile dövizdeki gevşemenin süreceğini ancak sonbaharın gelmesiyle bu eğilimin tersine döneceğini belirtti.
TÜRK LİRASI DOLARA DİŞ GÖSTERİYOR
Türk Lirası’nın temmuzdan bu yana yüzde 3’ün üzerinde değer kazancı ile yoluna devam ettiğini ifade eden İncekara, “Türk Lirası’nın değer kazanmasındaki en önemli sebep kuşkusuz küresel cephedeki gelişmeler. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarına devam etmesi ve para musluklarını daha fazla açacak olması dolar endeksinde ve ABD tahvillerinde düşüşe sebep oldu. Bu da gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasını sağladı. Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Türk Lirası en yüksek performans gösteren ülke para birimi oldu” diye konuştu.
“PİYASALARDA YÖNÜ YERLİ YATIRIMCI BELİRLİYOR”
“TL’deki değer kazanımında Türkiye içindeki yabancı yatırımcı sayısının ve küresel cephedeki gelişmelerin de etkisi büyük” diyerek sözlerine devam eden İncekara şunları kaydetti:
“Yabancı yatırımcı pozisyonlarına baktığımızda düşüş eğilimi devam ediyor. Daha çok yerli yatırımcının belirlemiş olduğu bir piyasanın söz konusu olduğunu söylemek gerekiyor.”
CARİ AÇIKTA DARALMA KURLARI AŞAĞI ÇEKTİ
Haziran ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azalarak 2 milyar 858 milyon dolardan, 2 milyar 853 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Haziran ayında yüzde 82,5 iken, 2021 Haziran ayında yüzde 87,4’e yükseldi.
Türk Lirası’nın değer kazanmasındaki diğer sebebin cari açıktaki daralma eğilimi olduğunu da belirten İncekara, “TL’nin değer kazanmasındaki önemli unsurlardan bir tanesinin TCMB’nin beklenti raporunda bahsetmiş olduğu gibi cari açıkta daralma eğilimi. Özellikle cari açıktaki daralma eğilimi devam ettikçe Türk Lirası’nın değer kazancı devam edecektir” dedi.
TURİZM VE İHRACATTAKİ REKORLAR GEVŞEMEYE KATKI SAĞLADI
Turizmde yaşanan hareketliliğin döviz girdisi oluşturmasıyla ülke ekonomisine katkı sağlayacağını söyleyen İncekara şöyle konuştu:
“Benzer bir şekilde turizm gelirlerinin yaz ayları itibariyle artması ve turizmden gelecek olan dövizin ülke ekonomisine katkı sağlayacak olması da avantaj sağlıyor. Benzer bir şekilde ihracattaki cumhuriyet rakamları devam ediyor. İhracat potansiyelinin artması ve ihracat gelirlerinin döviz kazandırıcı kalemler arasındaki yüksek getiri anlayışının sürmesi de döviz kurları üzerindeki gevşemeyi sağlıyor.”
SAKİN DIŞ POLİTİKA DÖVİZDE SULARI DURDURDU
“Özellikle dış politikadaki sakinlik döviz kurlarındaki düşüşü beraberinde getiriyor. Türkiye’nin sıcak temas halinde bulunduğu pek çok ülke ile daha istikrarlı ilişkiler yürütülmesi döviz kurlarındaki düşüşü beraberinde getirdi” şeklinde açıklamada bulunan İncekara, “Önümüzdeki günlerde ağustos ayı geneline bakıldığında döviz kurlarındaki bu gevşemenin devam etmesi söz konusu olacaktır. Turizm gelirleri, ihracat potansiyeli, küresel cephede para musluklarının daha da açılması, jeopolitik anlamdaki dinginlikle birlikte döviz kurlarındaki seyrin eylül ayına kadar bu şekilde sürmesine neden olacaktır” dedi.
EYLÜL AYINI İŞARET ETTİ
“Yaz aylarındaki bu tutum eylül ayının gelmesiyle birlikte kurlara yeniden hareketlilik getirecektir. Ancak yazın bitimine kadar döviz kurlarında sakinlik olacağını söylemek mümkün” diyen İncekara şunları belirtti:
“Yatırımcılar açısından bakıldığında döviz kurlarındaki düşüşün aynı zamanda alım fırsatı olduğu gerçeğinin unutulmaması gerekiyor. Pek çok uluslararası kuruluşun yılsonu tahminlerine bakıldığında dolar/TL’nin 9,00 bandında olması, benzer şekilde euro/TL’nin 10,00 liranın üzerindeki rakamlarla devam etmesi beklenirken, yatırımcılar açısından düşüş noktaları aynı zamanda alım fırsatlarını da beraberinde getiriyor.”
DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?
Teknik seviyeler açısından bakıldığında dolar/TL’de 8,30 bandı oldukça önemli bir direnç seviyesini ifade ediyor. Eğer bu destek seviyesi kırılırsa dolardaki düşüşün daha fazla devam edeceğini tahmin ediyoruz. Euro/TL açısından bakıldığında 10,00 lira önemli bir sınırdı. Bu kırılmadan sonra 9,75 bandına doğru hareket gözlemlenebilir. Bunun da kırılması halinde düşüş eğilimi devam edecektir.
ALIM FIRSATI OLUŞTU
Dolardaki düşüş nedeniyle bireysel yatırımcının döviz satışı, kurumların ise döviz alışı yaptığını kaydeden Ekonomist Dr. Rahmi İncekara, “Bireysel yatırımcıların düşük seviyelerden döviz alımı yapabileceği, borçlu olanların da bu düşüşten yararlanarak alım fırsatlarını değerlendirmesi söz konusu olacak” diye konuştu.
IMF’DEN 650 MİLYAR DOLARLIK TARİHİ DESTEK
Bir başka gelişme de IMF’nin katılımcısı olduğu ülkelere koronavirüs salgınının yaralarını sarması için dağıtacağı 650 milyar dolarlık özel çekme hakkı (SDR) olarak adlandırılan rezerv para biriminin tahsisini onaylaması oldu.
Bu durumun TCMB’nin rezervlerine pozitif yansıyacağını ifade eden İncekara, “Türkiye’ye buradan yaklaşık 6,4 milyar dolarlık para girişi olacak. Rezervlerin güçlenmesiyle dolar/TL’deki düşüşün ay sonunda da devam edeceğini söylememiz mümkün. Kısacası yaz aylarında turizm, ihracat ve IMF’den gelecek olan serbest çekim hakkı ve küresel cephedeki pozitif tablo ile dövizdeki gevşemenin süreceğini söyleyebiliriz. Ama sonbaharın gelmesiyle bu eğilimin tersine döneceğini tahmin etmekteyiz” açıklamalarında bulundu.