Tgrt Haber

Dolarda yükseliş sürecek mi

15 Nisan 2015 02:53
Dolarda yükseliş sürecek mi

IMF’nin büyüme tahminleri ile dün küresel piyasalarda değer kaybeden doların içeride tansiyonu fırladı.

Küresel anlamda haftalardır tam gaz değer kazanan dolara IMF’den fren geldi. Uluslararası Para Fonu (IMF) dün yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm (WEO) raporunda 2015 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3.5’te tutarken, ABD büyüme tahminini ise 2015 ve 2016 için sırasıyla yüzde 3.6 ve yüzde 3.3’ten yüzde 3.1’e aşağı revize etti. IMF’nin bu tahminleri doların hızını keserken Euro/dolar paritesi 1.05’ten 1.07’ye kadar yükseldi. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında yüzde 1’i aşan değer kazançları yaşarken, Türk Lirası ise tam tersine gitti. Dolar, dün gün içinde 2.6873 TL’ye kadar tırmanarak yeni tarihi zirvesini gördü. Kur gün içinde 2.66’ye kadar gerilese de tansiyonun sürmesi nedeniyle akşam saatlerinde yeniden 2.68 TL’nin üzerine çıktı. Türk Lirası’nın diğer ülke para birimlerinden ayrışmasında ise yaklaşan genel seçimler öncesinde oluşan belirsizliğin etkili olduğu belirtiliyor. Yabancı yatırımcıların satışlarının dikkat çektiğini belirten analistler, dördüncü partinin Meclis’e girip girmeyeceği, koalisyon ihtimali, seçim sonrası yeni ekonomi yönetiminin nasıl oluşacağı gibi belirsizliklerin

BORSAYI DÜŞÜŞTEN MERKEZ KURTARDI

Merkez Bankası’nın hamlesinin de kur üzerinde bir etkisini olmadığına dikkat çeken analistler, piyasada miktar değil, fiyat sorunu olduğunu vurguluyor. Doların tarihi seviyelere yükselmesiyle gün içinde yüzde 1.5’e varan kayıplarla karşılaşan Borsa İstanbul ise Merkez’in zorunlu karşılıklara ödenen faizde ölçülü artış yapılabileceği açıklamasının banka hisselerine verdiği destekle yönünü yukarı çevirdi. ABD perakende verisi ve IMF’nin büyüme tahminlerini açıkladığı raporun global piyasalarda oluşturduğu iyimserliğin de desteğiyle alımların arttığı BIST-100 Endeksi günü yüzde 0.47 yükselişle 82 bin 319 puandan tamamladı.

HAMLESI KURA HİÇ YARAMADI

Dolar tarihi zirvede gezinirken, Merkez Bankası 22 Nisan’da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında, döviz depo piyasası faizlerinde ölçülü bir indirimin ve TL zorunlu karşılık (ZK) oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıkladı. Ancak Merkez’in bu hamlesi kur cephesinde bir etki göstermedi. Merkez Bankası Ekim 2014’te dört yıl aranın ardından bankaların TCMB’de tuttukları TL zorunlu karşılıklara yeniden faiz ödeme kararı almıştı. Bankacılar, TCMB verilerinden yapılan hesaplamalara göre 10 Nisan itibarıyla bankacılık sektörünün TCMB nezdinde yaklaşık 10.3 milyar TL tutarında TL ZK tuttuğunu belirttiler.

GÖSTERGE FAİZ % 9’A TIRMANDI

Dolardaki sert tırmanış tahvil piyasasında da etkisini gösterdi. İki yıllık gösterge faiz yüzde 8.89’dan yüzde 9’a yükselirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 8.66 oldu.

IMF TÜRKİYE’NİN 2015 BÜYÜME TAHMİNİNİ YÜZDE 3.1’E DÜŞÜRDÜ

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme tahminini yüzde 3.4’ten yüzde 3.1’e çekerken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 3.4’ten yüzde 3.6’ya yükseltti. IMF, şubat ayında Türkiye ekonomisinin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3’ten yüzde 3.4’e yükseltmişti. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımlayan IMF, küresel ekonominin bu yıl yüzde 3.5, 2016’da ise yüzde 3.8 büyüyeceğini öngördü. IMF raporunda, gelişmiş ülke ekonomilerinde toparlanma hızlanırken, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin ise zayıfladığına dikkat çekti. Kuruluş, ABD’nin bu yıl yüzde 3.6 değil yüzde 3.1 büyüyeceğini öngördü. Euro Bölgesi ve Japonya’nın büyüme tahminlerini ise yükseltti.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci: Miktar sorunu yok fiyat sorunu var

Döviz piyasasında miktar sorunu yok, fiyat sorunu var! Kurun bu seviyesi Türkiye gerçekleri ile uyuşmuyor, daha aşağı seviyelere olmalı. Ancak seçim öncesi oluşan belirsizlikler ve soru işaretleri piyasa tarafından fiyatlanıyor. Yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz.

Garanti Yatırım Direktörü Tufan Cömert: Kur nisan sonu 2.70 TL’yi de aşar

Yabancı yatırımcıların TL’den çıkış yaptığını görüyoruz. Dolarda yükselişin sürmesini ve nisan sonu mayıs başı gibi 2.70 seviyesinin aşılmasını bekliyoruz. TL özellikle son 1 ayda ciddi bir biçimde diğer ülke paralarından ayrıştı. TL’yi cazip kılacak bir hikâyeye ihtiyaç var.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte: Koalisyon ihtimali satış getiriyor

TL’deki negatif ayrışmanın derecesi çok yüksek. Bu ayrışmada sadece seçim sonrası ekonomi yönetiminin nasıl oluşacağı değil, son yapılan bazı anketlerde koalisyon hükümeti olasılığının olmasının, TL cinsi varlıklar üzerinde satış baskısı oluşturmuş olduğunu düşünüyoruz.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...