Tgrt Haber

Dolardaki artış vatandaşa yansımayacak!

10 Mart 2015 05:38 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:26
Dolardaki artış vatandaşa yansımayacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Yüzde 15'lik dolar paritesindeki artışın olumsuz etkilerini vatandaşlarımıza yansıtmamayı düşünüyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yılının ilk 3 ayında bin megavatlık tesis devreye alındığını ve bunların yüzde 90'ının yerli kaynaklardan oluştuğunu söyledi.

Yıldız, Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) temsilcilerini kabulü sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. 2015'in ilk üç ayında bin megavat kapasiteli tesis devreye alınmasını sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bütün zorluklara, bir kısım yargı kararlarına, spekülatif çevreci arkadaşlara rağmen yalnızca 2015 yılının üç ayında 1000 megavat civarında güç devreye alındı. Her devreye aldığımız güç, doğalgaz ithalatının azaldığı anlamına geliyor" dedi.

Artan dolar paritesinin enerji sektörüne etkilerine ilişkin soruyu yanıtlayan Yıldız, "Yüzde 15'lik dolar paritesindeki artış bizi olumsuz manada etkiliyor ama bu olumsuzlukları vatandaşlarımıza yansıtmadan yürütmeyi düşünüyoruz. Bu tür dalgalanmaları kendi içimizde eritmeyi planlıyoruz" dedi.

Yıldız, dolar paritesindeki artışın enerji ve kamu maliyetlerini zorlayan bir unsur olduğuna işaret etti. Türkiye'nin dolarla alıp TL ile satan bir ülke olduğunu anımsatan Yıldız, "Bu yüzden parite farklarının enerji sektörüne olumsuz etkisi oluyor ama yerli kaynaklarımızın ve ürettiğimiz su, güneş ve rüzgarla alakalı tüm kaynaklarımızın bu manada olumlu tesiri oluyor" diye konuştu.

Yeni açıklanan Güneydoğu Anadolu Projesi'yle (GAP), bölgede yapılacak enerji yatırımlarına değinen Yıldız, "Çözüm süreci başta siyasi ve sosyal olarak ülkenin normalleşmesini içerdiği gibi aynı zamanda içinde bulunduğumuz enerji sektörünü de olumlu manada etkileyecek. Bölgedeki olumsuz örnekler yerini yatırımlara bırakmış olacak" ifadelerini kullandı.

Yeni eylem planında özellikle hidroelektrik santrallerinin, yerli üretim santrallerinin ve mevcut güneş santrallerinin yapımını içeren çok güzel yatırım alanları olduğunu belirten Yıldız, bu yatırımların hazırlıklarının hemen hemen tamamını yaptıklarını söyledi.

Yıldız, kamu ve özel sektöre ait yedi ayrı şirketin sekiz arama kuyusunun bu süreçte açılamadığını ve bunun, 330 bin varil civarında bir üretim kaybına ve toplamda 188 milyon dolarlık yatırıma karşılık geldiğini kaydetti. Askıya alınan bu projelerin, GAP ile tekrar devreye alınacağını belirten Yıldız, arama ve üretim kuyularıyla ve sismik arama ile ilgili kısımları devreye geçireceklerini bildirdi.

Kuzey Irak'ta sözleşmesi ve 15-16 ay önce de hazırlıkları yapılan bir kısım bloklar olduğunu bildiren Yıldız, Kandil Dağı eteklerinde bulunan bir blokta çalışmalara ilerleyen dönemde başlanacağını kaydetti.

Yıldız, Türkiye'de, sanayi üretimiyle ve madencilik sektöründe arz güvenliğiyle ilgili bir problem kalmadığını kaydetti.

Türkiye'nin sanayi veya madencilik sektöründeki mevcut büyüme hızından daha hızlı büyümesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, enerji sektöründeki rekabet ortamının oluşturulmasıyla arz güvenliğinde istenen noktalara gelinebileceğini dile getirdi.

Madencilik sektöründe yeni çıkartılan kanunla yeni fırsatların oluşacağına inandığını dile getiren Yıldız, bazı sahaların ihaleyle verileceğini, bazı yerli imalatların da artacağını kaydetti.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...