Tgrt Haber

Dolardan yeni haftada yeni rekor: 26 lirayı test etti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
26 Haziran 2023 11:45 - Güncelleme : 26 Haziran 2023 12:09
Dolardan yeni haftada yeni rekor: 26 lirayı test etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklaması sonrası dolar kuru yukarı yönlü hareketlerle rekor seviyelere yükseldi. Sterlin ve Euro da serbest piyasalarda girdikleri yükseliş trendine devam ediyor. Dolar kuru tüm zamanların rekorunu kırarak 26 TL seviyesini zorladı.

Rusya’da Wagner krizinin başlaması piyasalarda tedirgin adımları artırdı. Rubledolar​ karşısında değer kaybı yaşarken dolar endeksi de hafif bir gerileme yaşadı.Yurt içindeki kurlar ise yukarı yönlü hareketlerle ilerliyor.

TÜM KURLARDA YUKARI YÖNLÜ HAREKETLİLİK

Haftanın ilk işlem gününe 25,48 TL’den başlayan dolar kuru ilerleyen saatlerde 26 TL'yi test etti. Euro​ 27,97 TL’ye çıkarken son zamanların en fazla değer kazanan para birimi sterlin​ 32 liranın üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Dolar endeksi şu sıralarda yüzde 0,1 azalışla 102,8 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi yüzde 0,1 değer kazancıyla 1,0910 seviyesinde bulunuyor.

MENKUL KIYMET TESİS ORANI DÜŞTÜ

Öte yandan, hafta sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ'de değişikliğe gitti. Buna göre, menkul kıymet tesis oranının yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesine karar verilirken, Tebliğ kapsamında, menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı yüzde 57'nin altında kalan bankalar için 7 puan artırımlı, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için 2 puan indirimli uygulanacak.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN TL VURGUSU

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son olarak yaptığı açıklamada Türk Lirası'nın yeniden değer kazanmasından ve dolarizasyondan behsederek şu ifadeleri kullandı: “Fiyat istikrarına odaklanan ve finansal istikrarı gözeten kurala dayalı para politikası, kamu kesimi mali dengesinde istikrarlı bir yapıyı ve sürdürülebilir bütçe finansmanını hedefleyen kurala dayalı öngörülebilir maliye politikası,

Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi Türkiye'ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır.Bu ise yatırımların ve üretimin finansmanını çok daha kolay hale getirecek, Türk lirasının yeniden istikrar kazanmasını, güvenilir bir para birimi haline gelmesini sağlayacaktır. Paramızın istikrarlı ve güvenli olması, dolarizasyon belasından kurtulmak için en etkili çözümdür.”

KURLARDA TARİHİ ZİRVELER

NCM Invesment tarafından yayımlanan dolar yorumunda şu ifadelere yer verildi: Dolar/TL kuru geçtiğimiz haftayı 7,18% oranında yükseliş ile 25,31 seviyesinden tamamladı. Hafta içinde 23,40-26,12 arası hareket etti. 26,12 kurda tarihi yeni zirve oldu. Geçtiğimiz haftaya yatay başlayan kurda, TCMB’nin faiz kararı ardından, yukarı yönlü seyir güç kazandı. 

Dolardan yeni haftada yeni rekor: 26 lirayı test etti

Beklentilerin altındaki faiz artışının TL’deki zayıf seyre destek verdiği görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dün açıklamasında serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine geçileceğinin mesajını vermesi kurdaki ivmenin sürmesini sağladı.

Teknik olarak yukarı yönde ivme kazanan kurda uzun vadeli yükselen kanalın üst bandından tepki satışları olduğu görüldü. Kurda yukarı yönde 25,80 ara direnç olarak yer alırken, 26,10 kanal üst bandı olarak yer almaktadır. Bu seviye üzerinde yerleşme olmadığı sürece kısa vadeli bant hareketleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 25,10-24,20 sırası ile önemli destekleri oluşturmaktadır.

Direnç: 25,80-26,10-26,60
Destek: 25,10-24,20-23,75

GÜNCEL DOLAR FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...