Tgrt Haber

Dolar/TL kritik eşiği kırdı, Türkiye'nin risk primi yatay seyretti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
18 Ekim 2023 09:27 - Güncelleme : 18 Ekim 2023 10:49
Dolar/TL kritik eşiği kırdı, Türkiye'nin risk primi yatay seyretti

Dolar/TL, Fed yetkililerinden gelen mesajlar ve yurt içinde yaşanan gelişmelerle kritik eşiği aştı. Piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell’in hafta sonu yapacağı konuşmaya odaklanırken dolar endeksi 105 seviyesine geriledi.

Dolar/TL​ kuru hafta başından bu yana rekor üzerine rekor kırarak kritik seviyeyi geride bıraktı. İstanbul serbest piyasada dolar​ 28,0050 liradan, avro 29,6630 liradan güne başladı. Serbest piyasada 28,0030 liradan alınan dolar, 28,0050 liradan satılıyor. 29,6610 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 29,6630 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 27,9180 lira, avronun satış fiyatı ise 29,5290 lira olmuştu.

FED​ POWELL’İN KONUŞMASI BEKLENİYOR

Fed Başkanı Powell’in hafta sonu yapacağı konuşma küresel para politikalarına yön verecek. Açıklamalar yatırımcılar ve finans piyasaları tarafından merakla beklenirken dolar endeksi 106 seviyesinde aşağı inerek 105 seviyelerine geldi. 

YETKİLİLERDEN GELEN MESAJLAR TAKİP EDİLİYOR

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, son faiz yorumunda yüksek uzun vadeli borçlanma maliyetlerinin talep üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu söyledi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiğini açıkladı.

Salı günü, beklenenden güçlü gelen ABD perakende satışları ve endüstriyel üretim verileri, faiz oranlarına ilişkin uzun vadeli yüksek görünümü destekledi. Hazine tahvil getirilerinin birkaç yılın en yüksek seviyelerine doğru yeniden yükselmesine neden oldu. Bu arada, diğer büyük ekonomilerden gelen iyimser verilerin para birimi üzerinde baskı oluşturmasıyla dolar daha fazla ilerlemekte zorlandı.

Dolar/TL kritik eşiği kırdı, Türkiye'nin risk primi yatay seyretti

GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİ KARIŞIK SEYRETTİ

Tacirler Yatırım günlük dolar bülteninde yer verdiği ifadelerde şunları söyledi: Dün ABD’den gelen güçlü perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri sonrasında 106,50 seviyesine yükselen dolar endeksi, günün ilerleyen saatlerinde kazançlarını silerek günü 106,21 seviyesinden yatay kapattı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yükseliş eğilimini korurken, getirinin %4,80 üzerine çıktığı izlendi. 

GoÜ para birimleri dün karışık bir seyir izlerken, Türk lirasının dolar karşısında %0,3 değer kaybı yaşadığı ve en kötü performans gösteren üçüncü gelişen ülke para birimi konumunda yer aldığı izlendi. Bununla birlikte USDTRY paritesi günü 27,95 seviyesinden tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 4710 baz puanda yatay seyretti.

27 TL ALTI HAREKETLER SINIRLI KALACAK

Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’nin İsrail savaş uçakları tarafından bombalanması ile birlikte piyasalardaki oynaklığım arttığı izleniyor. Kurda son dönemde artan volatiliteyi ve teknik göstergelerin ürettikleri sinyalleri göz önünde bulundurarak, kısa vadeye ilişkin ön plana çıkardığımız işlem aralığını 26 – 28’den 27 – 30 bandına revize ediyoruz. Teknik göstergeler, 27 seviyesinin altında kalıcı bir gerileme olmadıkça aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalabileceğini gösteriyor. Orta Doğu’da tırmanan gerilimin piyasalarda etkili olmaya devam ettiğini görmekle birlikte, jeopolitik risklerin tırmanması durumunda gelişen ülke para birimleri üzerindeki baskının artabileceği görüşündeyiz. Bu çerçevede Orta Doğu’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...