Tgrt Haber

Dolar/TL kurunda Fed etkisi: İşte piyasalarda son durum

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
21 Eylül 2023 11:48 - Güncelleme : 21 Eylül 2023 11:54
Dolar/TL kurunda Fed etkisi: İşte piyasalarda son durum

Fed, eylül ayı toplantısında faizleri sabit bırakırken ABD Merkez Bankası nokta grafiğinde yıl sonuna kadar bir faiz artışının daha sinyali verdi. Bugün ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı belli olacak. Tüm yatırımcıların gözü dolar/TL kuruna çevrildi.

İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı dün sona erdi. Fed​ Türkiye saatiyle 21:00’da faizleri yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktığını açıkladı. Fed Başkanı Powell’in konuşmalarındaki şahin ton ise dolar​ endeksinin yükselmesine neden oldu. Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 27,06 seviyelerinden işlem görüyor.

BU YIL BİR KEZ DAHA FAİZ​ ARTIRACAK

Dolar endeksi, Fed'in faiz artırımının hala masada olabileceği sinyalini vermesinin ardından 105,5'in üzerinde güçlenerek Mart başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Fed, fonun faiz oranı için hedef aralığını %5,25-%5,5 aralığında tuttu.  Buna karşılık nokta grafiğinde yayımlanan tahminler, bu yıl bir artış daha masada olduğunu gösterdi. Fed, 2024'te yalnızca iki faiz indirimi olasılığını gösterdi. Sonuç olarak Japon yeni, geçmişte zayıfladı. 

Ayrıca, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 25 baz puan artırması sıkılaştırma döngüsünün muhtemelen tamamlandığının sinyalini verdi. Euro yüzde 0,2 düştü. Son olarak sterlin, düşüşünü mayıs ayının sonundan bu yana en düşük seviyesi olan 1.234 dolara kadar genişletti. Beklenenden düşük gelen enflasyon verileri ışığında yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımına ilişkin beklentilerini azalttı.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararlarının takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 107 seviyelerinin direnç, 104'ün ise destek konumunda olduğunu kaydetti.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, TCMB politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 600 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer aldı.

Dolar/TL kurunda Fed etkisi: İşte piyasalarda son durum

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...