Tgrt Haber

Dolar/TL kurunda yeni rekor, pozitif seyir devam ediyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
15 Kasım 2023 12:15 - Güncelleme : 15 Kasım 2023 12:27
Dolar/TL kurunda yeni rekor, pozitif seyir devam ediyor

Dolar/TL kuru yukarı yönlü pozitif hareketlerini sürdürüyor. Kur salı gününe yeni bir rekor kırarak başladı. Dolar endeksi ise ABD TÜFE verilerinin beklenenden düşük gelmesiyle bir önceki seansta yüzde 1,5 düştü.

Dolar/TL​ haftalardır sürdürdüğü pozitif hareketlerine yeni rekorlar ekledi. Salı günü dolar/TL kuru Asya piyasalarından 28,70’i gördü. Kur yurt içinde 28,6700 seviyelerinden işlem görüyor.  Avro/TL yüzde 0,1 azalışla 31,1530'dan, sterlin/TL de yüzde 0,2 değer kaybıyla 35,7480'den satılıyor.

TÜFE​ VERİLERİ SONRASI GERİLEME

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 3,2 artışla piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 4 ile beklenenden az arttı. Bu dönemde çekirdek enflasyon​ yıllık bazda 2 yılın en düşük seviyesini gördü.

FAİZ​ ARTIŞINA GİDİLECEK Mİ?

Analistler, yumuşama sinyali veren istihdam verilerinin ardından enflasyondaki yavaşlama işaretlerinin de Fed’in faiz artışlarında sona gelmiş olabileceği yönündeki beklentileri desteklediğini belirtti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek dönemde faiz artışı ihtimali neredeyse ortadan kalkarken, Fed’in haziranda faiz indirimlerine başlayabileceğine yönelik öngörüler güçlendi. Analistler, gelecek yaza kadar enflasyonunun yüzde 2’ye düşme olasılığının artmasıyla faiz indirimlerinin fiyatlamasının yoğunlaşacağını aktardı.

Dolar/TL kurunda yeni rekor, pozitif seyir devam ediyor

DOLAR ENDEKSİ GERİLEDİ

Dolar endeksi, bir önceki seansta yüzde 1,5 düştükten sonra çarşamba günü 104,1 civarında seyrediyor. ABD​'de enflasyonist baskıların azaldığını gösteren verilerle Federal Rezerv'in faiz oranlarını artırmayı bitirdiği görüşü güçlendi. TÜFE raporu, ABD'de enflasyon oranının Ekim’de beklenenden fazla yavaşlayarak yüzde 3,2'ye düştüğünü gösterdi. Çekirdek enflasyon oranının ise iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesi olan %4'e düştüğü gözlendi.  

TÜFE VERİSİ PİYASAYI RAHATLATTI

Ziraat FX günlük dolar bülteninde şu ifadelere yer verdi: Dün ABD’de açıklanan ekim TÜFE aylık %0,1 artış beklentilerine karşın yatay gerçekleşti. Yıllık enflasyon da %3,7’den %3,2’ye (Beklenti %3,3) geriledi. Yıllık çekirdek TÜFE verisi de %4,0 (Beklenti %4,1) oldu. Beklentilerden düşük gelen enflasyon verisi Fed’in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına yönelik umutları artırdı. Bu kapsamda da ABD on yıllık tahvil faizi yaklaşık 20 baz puan düşerek %4,44’e kadar gerilerken, borsalarda belirgin yükselişler yaşandı.

Piyasayı rahatlatan veri sonrasında bugünkü Biden- Xi Jinping görüşmesi öncesinde olumlu sinyaller alınmasıyla risk iştahı pozitif. ABD vadelileri artıda seyrederken, günün geri kalanında söz konusu görüşme dışında bugün ABD perakende satışlar ve ÜFE verisi de takip edilecek. Yurt içinde ise veri gündemi sakin. Fiyatlamalar tarafında ise kurda önemli bir değişiklik yok. Dolar/TL’de kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam ediyor. Dün günü 28,62 seviyesinden tamamlayan kurda bu sabah söz konusu seviyenin hafif üzerinde hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında da bu görüntü devam edebilir.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...