Tgrt Haber

Dolar/TL rekor kırdı, gözler TCMB faiz kararında: Ekonomistler aynı fikirde birleşti

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Foreks Haber, TGRT Haber
19 Ekim 2023 14:59 - Güncelleme : 19 Ekim 2023 15:41
Dolar/TL rekor kırdı, gözler TCMB faiz kararında: Ekonomistler aynı fikirde birleşti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 26 Ekim’de faiz kararını açıklayacak. 2 Kasım’da ise Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon sunumu gerçekleştirecek. Ekonomistler gelecek toplantıda faiz artışının süreceği yönünde görüş bildirirken en yüksek tahmin yüzde 35 oldu.

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesinin hemen ardından para politikalarında yapılan değişiklikle faiz artışlarına gidildi.  22 Haziran 2023 toplantısında faizi 650 baz puan, temmuz ayında 250 baz puan, ağustos ayında ise 750 baz puan, Eylül ayı toplantısında ise 500 baz puan artış yapıldı. Ekonomistlerin beklentilerine göre gelecek toplantıda da Merkez Bankası​ faiz artıracak. 

DOLAR/TL KURUNDA POZİTİF SEYİR DEVAM EDİYOR

Dolar/TL kuru​ bir süredir devam eden pozitif yönlü hareketlerine 28 lira bandını aşarak sürdürüyor. Orta Doğu’da yaşanan gerilim küresel para piyasalarını etkisi altına aldı. Dolar ABD’de artan hazine getirilerinden de destek aldı. Türk Lirası dün dolar karşısında yüzde 0,3 değer kaybetti. 

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRACAK MI?

Foreks Haber anketine katılan 22 ekonomistin tamamı faizin artırılacağını öngördü. En yüksek tahmin yüzde 35,00 olurken, en düşük tahmin yüzde 32,50 olarak gerçekleşti. Ankette ortalama tahmin ise yüzde 34,00 oldu. 22 ekonomistin 12'si 500 baz puan, 6'sı 250 baz puan, 3'ü 300 baz puan, 1'i ise 400 baz puanlık faiz artırımı​ öngörüsünde bulundu. 

Dolar/TL rekor kırdı, gözler TCMB faiz kararında: Ekonomistler aynı fikirde birleşti

Tacirler Yatırım Ekonomisti Ekin Çınar, TCMB​ Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 26 Ekim tarihinde politika faizini 300 baz puan artırarak yüzde 33 seviyesine çekmesini beklediklerine işaret ederek, "PPK toplantısının ardından ise 2 Kasım’da gerçekleşecek olan Enflasyon Raporu sunumuna odaklanacağız. Mevcut durumda %33 seviyesinde bulunan TCMB 2024 yıl sonu tahmininde bir revizyon olup olmayacağı önemli olacak." dedi. 

Çınar, TCMB’nin 2024 yıl sonu beklentisinde yukarı bir revizyona gitmesi durumunda Kasım ayı toplantısında da politika faizinde benzer bir ayarlama yapmasının beklenebileceğine işaret ederek, yıl sonu politika faizi beklentilerinin yüzde 35 seviyesinde bulunduğunun da altını çizdi. 

GÖZLER ENFLASYON SUNUMUNDA

Öte yandan 2 Kasım’da yapılan enflasyon sunumu da piyasalar için belirleyici olacak.  Son olarak temmuz ayında Merkez Bankası Başkanı Erkan tarafından yapılan toplantıda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58 olarak açıklandı. 

Kaynak: Foreks Haber, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...