Tgrt Haber

Dolar/TL rekor seviyede! Fed başkanı konuştu, son 3 ayın zirvesine çıktı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
08 Mart 2023 16:14 - Güncelleme : 08 Mart 2023 16:42
Dolar/TL rekor seviyede! Fed başkanı konuştu, son 3 ayın zirvesine çıktı

Yılbaşında Fed faiz artışlarına ara verileceğine yönelik beklentiler ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’in şahin açıklamaları ile tersine döndü. Dolar endeksi son 3 ayın zirvesine çıkarak 105 seviyelerine yükseldi. ABD’de yaşanan gelişmelere bağlı olarak dolar/TL kuru rekor seviyelerde işlem gördü.

Jerome Powell’in salı günü yaptığı açıklama daha önce Fed​ tutanaklarından hissedilen şahin tutumun sertleşeceği sinyallerini kuvvetlendirdi. Amerika’nın yüzde 2’lik enflasyona ulaşmak için sıkı para politikalarına devam edeceği beklenirken benzer bir karara Avrupa Merkez Bankası’nın da imza atması bekleniyor. Yakın zamanda yurt içinde yaşanan siyasi hareketliliğe büyük tepki vermeyen dolar, Fed etkisi ile değer kazandı. Dolar/TL kuru bu sabah saatlerinde 18,9350 seviyelerinde işlem gördü.

FAİZ​ ARTIŞLARINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Yapılan açıklamaların ardından Fed’in 25 yerine 50 baz puanlık artış yapacağı ihtimali yüzde 70’e yükseldi. Powell'ın açıklamalarının ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali yüzde 74'e yükselirken, nihai faiz oranının yüzde 6'ya kadar çıkabileceğine yönelik fiyatlamalar da güç kazandı. Dolar endeksi son 3 ayın en yüksek seviyesine çıkarken 105,88’i gördü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4 bandına yaklaştı. Dolar/Euro kuru ise gerileyerek 1,0535 oldu.

DOLAR TL SON ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

Doların Fed açıklamaları sonrası küresel piyasalarda diğer para birimlerine karşı değer kazanması dolar/TL kurunda bakının artmasına neden oldu. Dolar/TL, güne yatay başlamasının ardından 18,9350 seviyelerine geldi. 

RİSK İŞTAHI BASKILANDI

İnfo yatırım dolar için yayımladığı günlük bülteninde “Dolar/TL paritesinde sınırlı yükseliş takip ediliyor. Dün yurt içinde Şubat ayı hazine nakit dengesi verisi takip edildi. Buna göre Ocak-Şubat döneminde nakit dengesi -225,8 milyar TL oldu. Öte yandan siyasi gelişmeler de parite üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD’de ise dün gözler Fed Başkanı Powell’ın Senato’ya gerçekleştirdiği yarı yıl sunumundaydı.

Powell, sunumda enflasyon​ hedefinin gerisinde olduklarını ifade ederek para politikasının bir süre daha sıkı kalması gerektiğini belirtti. Fed’in şahin açıklamalarıyla küresel risk iştahı baskılanırken dolar endeksi güç kazandı. Bugün sunumun ikinci oturumu takip edilecek. Diğer yandan bugün açıklanacak ADP Tarım Dışı İstihdam verisi de risk iştahı üzerinde belirleyici olabilir” yorumunu yaptı.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...