Tgrt Haber

Domates fiyatına zam yüzde 60'ı geçti

02 Kasım 2021 10:59
Domates fiyatına zam yüzde 60'ı geçti

Antalya Ticaret Borsası'nın verilerine göre domatese bir yılda gelen zam yüzde 62,98 oldu.

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Ekim ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı.

Domates miktarı geçen yıla göre yüzde 2,40, fiyatı yüzde 63,98 arttı. Sebzede ise miktar endeksi geçen yıla göre yüzde 21,71 artarken, fiyatı yüzde 58,58 yükseldi. Meyvede de durum değişmedi. Söz konusu dönemde miktar yüzde 39,08 artarken, fiyat yüzde 7,10 zamlandı.

Domates fiyatındaki artış son altı yılın en yüksek üçüncü, sebzedeki ise son 6 yılın en yüksek ikinci Ekim ayı artışı oldu. Meyve fiyatlarındaki bu artış ise son 6 yılın en düşük ikinci artışı oldu.

DOMATES, MEYVE VE SEBZEDE MİKTAR ARTTI

Bir önceki aya göre domates işlem miktar endeksi, Ekim ayında yüzde 21,88 artarken, işlem fiyatı endeksi bir önceki aya göre yüzde 24,75’lik artış gösterdi. Son üç yılın Ekim ayları itibariyle domateste aylık değişim, miktarda 2020 yılına yaklaşırken fiyatta ise 2019 yılına yaklaştı. Bir önceki aya göre sebze miktar ve fiyat endeksleri değişimi, Ekim ayında 2019 ve 2020 yıllarının ortalamasında gerçekleşti. Miktar endeksindeki aylık yüzde 44,65’lik artışa rağmen fiyatlar yüzde 23,41 artış gösterdi. Sebzedeki aylık değişimler, miktar itibariyle mevsimsel eğilimlere uyumlu seyrederken,

MEYVEDE EKİM AYI REKORU

Bir önceki aya göre meyve işlem miktar endeksi Ekim ayında yüzde 28,71 artış gösterirken, işlem fiyat endeksi yüzde 0,83 azaldı. Antalya hallerinde işlem gören meyvenin 2021 yılı Ekim ayı endeks değişimleri, miktarda ve fiyatta önceki iki yılın değişimlerine göre rekor değişimler gösterdi. Miktardaki artış, Ekim aylarının rekoru oldu. Buna karşın fiyattaki aylık değişim ise nispi düşüş yönünde gerçekleşti. Ekim ayında miktardaki rekor artışa rağmen fiyattaki düşüş, geçmiş yıllardan daha düşük oranda fiyat düşüşüne yansıdı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...