Tgrt Haber

Döviz hesaplarına 'TL dönüşüm' ayarı: TCMB bankalara son tarihi verdi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
17 May 2023 09:47 - Güncelleme : 17 May 2023 10:18
Döviz hesaplarına 'TL dönüşüm' ayarı: TCMB bankalara son tarihi verdi

Merkez Bankası geçtiğimiz gün altın hesapları için yaptığı düzenlemenin benzerini döviz hesapları için de hayata geçirecek. Buna göre gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında yüzde 10 oranında TL dönüşümünü sağlayamayan bankalara, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan düzelemeye göre, gerçek kişi ek dönüşüm oranı yüzde 5’de yerine yüzde 10 yapıldı. Ayrıca, 28 Temmuz tarihi sonrasında gerçek kişiler için dövizden TL dönüşüm oranında yüzde 30’u yakalayamayan bankalar için yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi yapılacak.

YENİ ORAN YÜZDE 10

Resmi Gazete’de konuya ilişkin yer alan metinde şu ifadelere yer verildi: Eklenen geçici 11’inci maddede “28/7/2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere, mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak gerçek kişi yabancı para mevduat/katılım fonundan Türk lirası mevduat/katılma hesabına ek dönüşüm oranına göre 26/5/2023 hesaplama tarihinden itibaren ilgili hesaplama döneminde yüzde 10’un altında ek dönüşüm yapılması halinde eksik kalan tutar kadar menkul kıymet bloke olarak tesis edilir.”

YENİ DÜZEMLEME SADECE GERÇEK KİŞİLERİ KAPSIYOR

Bu oran nisan ayında yapılan düzenlemede yüzde 5 olarak tanımlanmıştı. Bu dönemde düzenleme hem gerçek hem de tüzel kişileri kapsarken, yeni düzenlemede sadece gerçek kişiler için hedefler güncellendi. Tüzeller için ise eski oranlar yürürlükte kalmaya devam edecek.

HEDEFİ YAKALAMAYAN  MENKUL KIYMET TESİSİNE TABİ OLACAK

Yeni düzenleme ile, sadece ilk dilim değil, 28 Temmuz sonrası için de kademeli TL’ye geçiş düzenlemesi de yapıldı. Buna göre, 28 Temmuz tarihi sonrasında gerçek kişiler için dövizden TL dönüşüm oranında yüzde 30’u yakalayamayan bankalar için yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi yapılacak.

Eklenen geçici maddede söz konusu değişiklik için, “28/7/2023 hesaplama tarihinden itibaren yüzde 30’un altında kalan bankalar için ek dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduat/katılım fonu tutarının yüzde 10’u oranında ilave menkul kıymet söz konusu hedefe ulaşılıncaya kadar bloke olarak tesis edilir” ifadeleri kullanıldı.
Menkul kıymet blokesi ise 28 Temmuz’a kadar tutmayan yüzde 10 hedefinin eksik kalan kısmı için 6 ay süreyle uygulanacak. 28 Temmuz sonrasında ise yüzde 30 hedefi tutmayan bankalar için uygulanacak yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi, yüzde 30 hedefi tutturulana kadar bloke olacak.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...