Tgrt Haber

Döviz kurlarında son durum: Dolar yeni zirvesini test etti, endeks 3 haftanın zirvesinde

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
02 Ağustos 2023 10:47 - Güncelleme : 02 Ağustos 2023 10:57
Döviz kurlarında son durum: Dolar yeni zirvesini test etti, endeks 3 haftanın zirvesinde

Küresel piyasalarda enflasyon riskleri ve para politikalarına yönelik belirsizlikler fiyatlanmaları etkiliyor. Dolar endeksi ABD’nin kredi notunun düşürülmesine rağmen 3 haftanın en yüksek seviyesinde. Yurt içinde ise kur yeni rekoru test etti. Gözler bugün açıklanacak ABD işgücü istatistiklerinde.

Ficth Ratings ABD’nin kredi notunu düşürmesi para ve altın piyasalarındaki fiyatlanmaları etkiledi. Gelecek dönemdeki Fed kararlarının verilere göre belirleneceğinin açıklanmasının ardından gözler ABD​ ekonomisinin görünümüne çevrildi. Dolar/TL kuru​ yeni rekor seviyeleri denerken dolar​ endeksi 102’nin üzerine çıktı.Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,1 artışla 29,6330'dan, sterlin/TL de yüzde 0,1 değer kaybıyla 34,4480'den satılıyor.

DOLAR​ ULUSLARARASI PİYASALARDA REKOR KIRDI

Dolar/TL kuru​ Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatlerde küresel piyasalarda 27,40 TL seviyelerini gördü. Kur daha sonra gerilerken piyasaların açılmasıyla yeniden 26,96 seviyelerine geldi. 

DOLAR​ ENDEKSİ GÜÇLENMEYE DEVAM EDİYOR

Dolar​ endeksi çarşamba günü 102'nin üzerine çıkarak değer kazandı. ABD​ ekonomisindeki direnç ülkenin kredi notunu düşmesine rağmen doların değerli kalmasını sağladı. Dolar​ endeksi 3 haftanın en yüksek seviyelerine yaklaştı. ABD​ imalat faaliyetleri de doları destekledi.

FİTCH RATİNGS​ KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings​ ABD’nin uzun vadeli kredi notunu düşürdü. Görünümü ise negatif izlemeden durağana çevirdi. ABD​ Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Fitch'in kararına kesinlikle katılmadığını belirterek söz konusu kararın "keyfi ve güncel olmayan verilere dayandığını" öne sürdü.

Döviz kurlarında son durum: Dolar yeni zirvesini test etti, endeks 3 haftanın zirvesinde

PİYASALAR ADP VERİLERİNE ODAKLANDI

Analistler, yurt dışında ABD​'de ADP özel sektör istihdamının takip edileceğini dile getirdi. ABD​'deki özel şirketler, Haziran 2023'te beklenmedik bir şekilde 497 bin istihdam yarattı; bu, Şubat 2022'den bu yana en yüksek rakam ve 228 bin olan tahminlerin çok üzerinde.

YURT İÇİNDE ENFLASYON VERİLERİ BEKLENİYOR

AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Ağustos Perşembe günü açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 9,07 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin temmuz ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 7,50 ve en yüksek yüzde 10,60 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 9,07) göre bir önceki ay yüzde 38,21 olan yıllık enflasyonun yüzde 47,27'ye çıkacağı hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,07'den 61,01'e yükseldi. Tüketici Fiyat Endeksi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 3,92 artış göstermişti.

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...