DTÖ'nün 1 trilyon euroluk anlaşması yürürlükte
Dünya Ticaret Örgütü tarihinde ilk ve tek ticaret anlaşmasını bugün yürürlüğe koydu. Anlaşmanın küresel ticarete yılda bir trilyon euro'luk bir katkı sağlaması bekleniyor.
Üye ülkelerin üçte ikisinin onaylaması sayesinde bugün devreye giren 'Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması', küresel ticaretin üzerindeki düzenlemelerin hafifletilmesini ve gümrük uygulamalarının kolaylaştırılmasını amaçlıyor.BBC'de yer alan habere göre yaklaşık 16 yıldır müzakereleri süren anlaşma, 2013 yılında Bali'de düzenlenen konferansta oy birliği ile kabul edilmişti.
'Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın imzacıları arasında ABD, Kanada, Avrupa Birliği de var.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE KATKI
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Roberto Azevedo, ticaret masraflarının ortalama yüzde 14 azalacağını duyurdu. Azevedo, anlaşmayı 'küresel ticarette bir devrin en büyük reformu' olarak tanımlıyor. Azevedo, anlaşmanın gümrük vergilerinin tamamen kaldırılmasından daha büyük bir etkisinin olacağını vurguluyor. Gelişmekte olan ülkelerin en büyük kazancı elde edeceğinin düşünüldüğü anlaşmanın imzalayıcısı olan 110 ülke, gümrük prosedürlerinin kolaylaştırılması, işbirliğini artırıcı mekanizmaların geliştirilmesi, bilgi paylaşımı ve düşük masraflar gibi yenilikleri uygulayacak.
KÜRESEL TİCARETİN GELECEĞİ BELİRSİZ
ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın korumacı politikalara yönelmesi, hatta ABD'nin DTÖ üyeliğini tekrar gözden geçirebileceğini söylemesi küresel ticaretin geleceğini tehlikeye atıyor.
DTÖ'den Azevedo, ABD yönetimiyle henüz yeni ticaret anlayışlarıyla ilgili konuşmadıklarını, ama kurumlarının herhangi bir yeni politikayla başa çıkabileceğini söyledi.