Tgrt Haber

Düğün takısı olmuştu, artık tarih oluyor! Elinde yarım gram altını olanlar dikkat! İslam Memiş tek tek anlattı!

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: Haber Global-TRT Haber
09 Ağustos 2023 17:40 - Güncelleme : 09 Ağustos 2023 17:46
Düğün takısı olmuştu, artık tarih oluyor! Elinde yarım gram altını olanlar dikkat! İslam Memiş tek tek anlattı!

Altın fiyatlarındaki artış düğün takılarında tercihleri son yıllarda değiştirmişti. Bilezik, çeyrek veya gram altına gücü yetmeyen piyasaya sürülen yarım altına yönelmişti. Düğün takısı olarak da bilinen yarım altın artık tarih oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı rafinerilerin artık 1 gramdan aşağı altın üretemeyeceğini açıkladı. Kuyumcular da yarım ve çeyrek gram devri kapandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın genelgesindeki detayları ve en çok merak edilen 4 soruyu yanıtladı

Altında son yıllardaki artış özellikle düğünlerdeki takı tercihlerini de değiştirmişti. Bilezik, ziynet, çeyrek veya grama gücü yetmeyeneler yarım altına yönelmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı​ rafinerilerin artık 1 gramdan aşağı altın üretemeyeceğini açıkladı. Kuyumcular da yarım ve çeyrek gram devri kapandı.

Bir gramdan daha düşük altın üretiminin bundan sonra yapılmayacak olması, özellikle elinde yarım gram altını olanların tedirginliğini artırdı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş​, altın genelgesindeki detayları ve en çok merak edilen 4 soruyu yanıtladı.

CARİ DENGEYİ SAĞLAMAK İÇİN UYGULANIYORDU

Son genelgelerin yayımlanma sebeplerine ilişkin İslam Memiş şunları söyledi:

“Birincisi yurt dışından ithal edilen işçiliksiz altınlarda bir kota uygulanması. İkincisi yine yurt dışından ithal edilen altın ve mücaevherat grubuna %20 mali yükümlülük yani vergi. Üçüncüsü de en az 1 en fazla da 100 gram altın basacaklar. Önceden külçe altınlar da basılıyordu. İçerdeki cari dengeyi biraz da dengelemek için bu politikalar uygulanıyor.”

“NORMALE DÖNÜŞ OLABİLİR”

Memiş, genelgelerin belli bir süre geçerli olacağını, enflasyon tek haneye düştükten sonra tekrar normale döneceğini ise şu sözlerle aktardı:

“Vatandaş tarafından böyle bir talep var. Yani 0.25 gram, 0.50 gram tarzında. Düğünlere giden vatandaşlar bütçesine göre bunları alabiliyordu. Fiyatları etkileyen bir şey olmayacak. Ancak vatandaşlar tarafından talep devam eder diye tahmin ediyorum. Bu genelgeler de belli bir süre geçerli olabilir. Tekrar normalleşebilir, enflasyon tek haneye geldikten sonra.”

ELİNDE ALTINI OLANLAR DİKKAT!

İslam Memiş elinde 1 gramdan daha az altın bunulan vatandaşların ise herhangi bir sorun yaşamayacağının altını çizerek, konuyla ilgili şunları aktardı:

"Piyasada 1 gramın altında altın artık biraz zor bulunacak. Ancak vatandaşlarımızın elinde bulunan yarım gramlık, 0.25 gram altınlarla ilgili bir sorun yok. Kuyumculara gidip bozdurabilecekler. Dolaşımda bir problem yok. Sadece genelge yayınlandıktan sonra basımı yasak olan bir süreci konuşuyoruz.”

ELİMDE 0,5 - 0,25 ALTINLARIM VAR, MAĞDUR OLUR MUYUM, SATABİLECEK MİYİM?

Cevap: Genelge yayınlanmadan önce üretilen 0,25-0,50 gramların bozdurulmasında sorun yok.

KOTA UYGULAMASI FİYATLARI YÜKSELTİR Mİ?

Cevap: Evet, fiyat farklılığı, makas aralığı ve işçilik olarak farklı fiyatlara neden olabilir.

ARTIK 0,25-0,50 GRAM BULAMAYACAK MIYIZ?

Cevap: Üretim olmayacağından dolayı piyasada daha önceden dolaşımda olanları bulabilirsiniz.

NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Altın konusunda yayınlanan genelgelerin ardından, internette dolandırıcılık artabilir. İnternetten yüksek fiyata almamanızı, üretim olmayacağından sürekli olacak sözlerine itibar etmemenizi öneririm.

Kaynak: Haber Global-TRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...